Materiaal

Materiaal

Het welvarende deel van de wereldbevolking verbruikt in rap tempo de grondstoffenvoorraden op aarde. Eigenlijk weet iedereen dat die voorraden eindig zijn. Bovendien zal de toegang ertoe om economische, politieke of technologische redenen steeds moeilijker worden. We moeten daarom op zoek naar alternatieven.

De bouwsector is mondiaal een van de grootste grondstoffengebruikers:

  • 35 % van het wegtransport
  • 35 % van de Nederlandse afvalproductie
  • 50 % van het grondstoffenverbruik

Duurzame materialen zijn producten die de schade aan de natuur zoveel mogelijk beperken. Een voorbeeld van zulke materialen zijn ‘hernieuwbare materialen’ of materialen die recyclebaar zijn.

In de toekomst zal er steeds meer sprake zijn van de circulaire economie, een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren. Onze woningvoorraad speelt daar een rol in. Er staat namelijk grofweg een miljard ton aan gebouwd materiaal, alleen al aan woningen. Dat vormt onze grondstoffenbank voor de toekomst.

Milieu impact materialen

Milieu-impact materialen

Levenscyclusanalyse (LCA) van een product is een methode om de totale milieubelasting te bepalen van een product gedurende de hele levenscyclus, dat wil zeggen: winning van de benodigde grondstoffen, productie, transport, gebruik en afvalverwerking.

LCA building

Milieuprestatie van gebouwen

Bouwprofessionals kunnen de milieuprestatie van een woning of een gebouw bepalen met de Bepalingsmethode milieuprestatie van gebouwen en GWW-werken en de bijbehorende milieudatabase. Met deze bepalingsmethode en database kunnen zij de milieueffecten van het materiaalgebruik bij het bouwen en beheren van een gebouw of bouwwerk berekenen aan de hand van het ontwerp van het gebouw.

De uitkomst van die berekening wordt uitgedrukt in 1 of meer getallen. Hierdoor zien ontwikkelaars welke bouwdelen de meeste (negatieve) milieu-effecten veroorzaken en waarop het ontwerp geoptimaliseerd kan worden. Bouwprofessionals kunnen zo onderbouwd kiezen voor duurzame oplossingen om een gebouw te realiseren met minder negatieve milieueffecten en dus een betere milieuprestatie.

In het Bouwbesluit 2012 staan voorschriften voor het berekenen van de milieuprestatie van woningen/woongebouwen en van kantoorgebouwen. In de voorschriften zijn nu nog geen grenswaarden opgenomen. Partijen in de bouw kunnen hierdoor in de komende periode ervaring opdoen met het maken van die berekeningen, voordat er grenswaarden aan de milieuprestatie in het Bouwbesluit 2012 worden opgenomen. De methode is ontwikkeld op basis van de LCA-systematiek.

Meer informatie te vinden in onderstaande thema’s:

Thema Biobased Bouwen

Thema Cradle to Cradle

 

Bescherming biobased van Impershield

De impregneermiddelen van Impershield zijn 100% natuurlijk, omdat ze volledig uit plantaardige ingrediënten bestaan.

Beton Greenscore van VBI

Kenmerkend voor Greenscore beton is een speciale set van bindmiddelen waardoor de milieu impact wordt verlaagd.

Binnenwand systeem Porotherm van Wienerberger

Het complete assortiment Porotherm Poriso keramische binnenmuurstenen van Wienerberger is gewaardeerd met DUBOkeur.

Bouwmaterialen Bamboe van Moso

Met een groeisnelheid tot 1 meter per dag (!) is de reuzenbamboesoort Moso de snelst groeiende plant op aarde.

Bouwmaterialen vilt van Nevima

Bouwvilt oplegmateriaal van Nevima is een natuurproduct dat wordt vervaardigd uit haar.

Bouwonderdelen van composietsteen van Holonite

Holonite is leverancier van composietsteen bouwonderdelen zoals onderdorpels, vensterbanken, raamdorpels en muurafdekkers.

Daksysteem Alkorsolar van Renolit

Het Alkorsolar bevestigingssysteem maakt het mogelijk om zonnepanelen, zonder extra ballast noch perforatie van de dakbaan, op het dak vast te maken.

Gevel steenstrips Feldhaus

Feldhaus produceert een uitgebreid assortiment ultradunne bakstenen in diverse maten/structuren en kleuren, geschikt voor nieuwbouw & renovatie.

Gevelbekleding hout Nobelwood van Foreco

Nobelwood is gemaakt van dennenhout en vormt een waardig alternatief van tropisch hardhout.

Gevelbekleding hout Waxedwood van Foreco

WaxedWood is volledig onderhoudsvrij en rekent definitief af met houtaantasting.

Geveloplossingen hout Front Biobased

12 FRONTrunners op het gebied van biobased bouwen hebben hun kennis en ervaring bij elkaar gebracht. Het project heeft 15 biobased bouwproducten opgeleverd.

Gevelsteen van Caprice Baksteen

Caprice is een familiebedrijf met ruim 150 jaar ervaring in het bakken van metselstenen.

Gevelsteen, ClickBrick van Wienerberger

De Click Brick is een gevelsteen die zonder voeg- en lijmwerk gestapeld kan worden.

Gevelsteen, Dueco Brick van Wienerberger

Door holle uitvoering en afmetingen van de Dueco Brick wordt er een besparing van meer dan 55% ten opzichte van traditioneel metselwerk bereikt.

Hout verduurzaamd Smartheat van Lignius

Smartheat® is de naam van het thermisch modificatieproces om hout te verduurzamen.

Kozijn aluminium MB Ferroline van Aluprof

Het raamsysteem MB-FERROLINE is een fraaie oplossing voor de renovatie van monumentale gebouwen. 

Meubilair Postura+ via ZV Inrichten

Postura+ stoelen van KI zijn gemaakt van 100% gerecycled kunststof en kunnen na afloop ook weer voor de volle 100% gerecycled worden.

Rainwater Wall van AAWS

In de Rainwater Wall wordt regenwater opgeslagen van nabij gelegen daken.

Scheidingswanden van Faay

De scheidingswanden van Faay die bestaan uit een kern van vlasscheven die aan weerszijden is voorzien van gipskartonplaat.

Stenen leem van Oskam

Op veel plaatsen in Nederland is leem (klei, silt, zand) in natuurlijke vorm 20 tot 30cm onder de vruchtbare teeltlaag aanwezig en kan soms lokaal gewonnen worden.

Stucwerk leem van Oskam

Leemstuc heeft een warme bruine okerachtige kleur, droogt krimpvrij op en kan toegepast worden als gladde afwerklaag of als onderlaag.

Verf via Schilders van Nu

Duurzame verfproducten via Schilders van Nu zijn veelal opgebouwd uit natuurlijke ingrediënten.

Vloerdelen Neowood van Plastica

Neowood is een houtcomposiet vloerafwerking voor buiten met een natuurlijke houtlook.

Waterkering lood van Uzimet

Uzimet is een milieubewuste en innovatieve onderneming die oud lood, via een raffinageproces, verwerkt tot nieuw bladlood.

Nieuws

Nationale Product Catalogus

Er zijn wereldwijd vele keurmerken en meetmethodieken die op deel aspecten vertellen hoe ‘duurzaam’ een product is. Consumenten, overheden en bedrijven die ‘duurzaam’ willen inkopen zien door de bomen het bos niet meer. Om de veelvoud aan deel-informatie betekenis te geven heeft Cirkelstad besloten hier een aanjaag rol in te […]

Tomorrow’s Timber Talk in ICDuBo

ICDuBo is trots dat zij op dinsdag 29 september 2020 gastheer is van de Tomorrow’s Timber Talk. Tijdens de Tomorrow’s Timber Talk wordt u bijgepraat over duurzaamheid, gezondheid en de diversiteit aan mogelijkheden met hout, en dan met name op het gebied van de laatste “Mass-Timber” ontwikkelingen waarmee hout een […]

ICDuBo aanwezig op event circulariteit

– EXCLUSIEF EVENT! – Circulariteit én Winstgevendheid in de bouw Voor de gehele bouwkolom wordt er een hoogwaardig event op maandagmiddag 25 november georganiseerd door het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, OostNL, VNO-NCW, Circles, Cirkelstad, ING en ICDuBo partner Leadax. ICDuBo zal hier panellid zijn bij een podiumdiscussie, samen met […]

ICDuBo betrokken bij Interreg Vlaanderen – Nederland project

Wereldwijd wordt naar schatting jaarlijks meer dan 25 miljard ton aan nieuw beton geproduceerd. De milieu-impact hiervan is groot. Om beton te maken is o.a. cement nodig en de productie van cement is, met ovens tot 1450°C, zeer energie-intensief, en zorgt voor een hoge uitstoot van CO2. De betonsector kan […]

Nieuwe stoelen Auditorium 100% recyclebaar

ICDuBo is trots dat ons Auditorium is voorzien van nieuwe stoelen die een prachtig duurzaam verhaal vertellen. De Postura+ stoelen van KI zijn gemaakt van 100% gerecycled kunststof en kunnen na afloop ook weer voor de volle 100% gerecycled worden. De stoelen kunnen in Nederland geleverd worden door onze partner […]

Beton naar hoogwaardig beton

In dit project wordt in de grensregio gebouwd aan een installatie die betonpuin gaat breken en scheiden in de oorspronkelijke componenten, cement, zand en keien (SLIMBREKER technologie). Het cement wordt in een microgolfoven geregenereerd. Zo kan er nieuw, hoogwaardig beton gemaakt worden uit betonpuin. Om het materiaalgebruik te beperken zal […]

Revolutionaire ontwikkeling in Soundblox

Soundless Acoustics Intl introduceert een revolutionaire ontwikkeling in duurzaamheid! Door de introductie van nieuwe, zuiver organische vullingen, heeft Soundless Acoustics opnieuw een belangrijke stap gezet in duurzaamheid! Naast de traditionele minerale wol vullingen, kan nu tevens gekozen worden voor twee uitstekende en volledig circulaire alternatieven, zoals de zeer hoogwaardige, gepatenteerde, circulaire […]

Frisch aus Deutschland

De nieuwste innovaties uit Duitsland Het ICDuBo presenteert nieuwe innovatieve bouwmaterialen uit Duitsland. Vanaf nu te zien in ICDuBo:  KLB bouwblokken van lavasteen met een isolerende minerale afwerking van Cerabran. Zonder extra isolatiematerialen bereikt deze wandopbouw een R-waarde van 5,0 m² K/W! Op 29 november 2017 presenteren wij in samenwerking met […]

Paviljoen Duurzaam Schilderwerk geopend op 7 maart 2017

Met trots presenteren wij een nieuw thema binnen het Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen. Op een prachtige plek centraal in het centrum besteden we vanaf nu aandacht aan duurzaam schilderwerk. In dit paviljoen geven een groot aantal aanbieders van hoogwaardige natuurlijke verf- en afwerkingsproducten een overzicht van duurzaam alternatieven voor synthetische […]

Smal, smaller, smalst!

Spaarformaat metselsteen van Daas Baksteen Nederland begint langzamerhand te wennen aan smalle baksteen gevels. Esthetisch is er geen verschil met de traditionele waalformaten. Echter in toepassing, productie en logistiek biedt deze ontwikkeling veel meer mogelijkheden. Met name zitten de voordelen in het vervangen van het buitenblad door een smalle baksteen […]

Agenda

Er zijn geen aankomende evenementen.