BioBased

BioBased

Letterlijk betekent biobased: op de natuur gebaseerd. In de bouwwereld is dat grofweg op drie manieren te vertalen; Bio Based in vorm, materiaal en techniek.
  • Biobased in vorm: vorminspiratie uit de natuur. Denk daarbij aan Gaudi, die in zijn architectuur de natuurlijke vormen overneemt.
  • Biobased in materiaal: de titel zegt het al, het materiaal is biobased.
  • Biobased in techniek: biomimetica (of biomimicry). De natuur heeft door miljoenen jaren evolutie de meest efficiënte methoden geselecteerd

Problematiek:

Het welvarende deel van de wereldbevolking verbruikt in rap tempo de grondstoffenvoorraden op aarde. Eigenlijk weet iedereen dat die voorraden eindig zijn. Bovendien zal de toegang ertoe om economische, politieke of technologische redenen steeds moeilijker worden. We moeten daarom op zoek naar niet-eindige alternatieven.

De bouwsector is mondiaal een van de grootste grondstoffengebruikers. Als we deze sector kunnen kunnen veranderen in een sector gebaseerd op niet-eindige bronnen, is er een wereld gewonnen.

De bouw is direct en indirect verantwoordelijk voor:

  • 35 % van het wegtransport
  • 35 % van de Nederlandse afvalproductie
  • 50 % van het grondstoffenverbruik

Oplossingen:

Gebruik van Bio Based Materials dringt de milieu- en in het bijzonder de klimaateffecten van de bouwproductie terug. Door traditionele bouwmaterialen te vervangen door materialen gemaakt van oneindig beschikbare grondstoffen en grondstoffen die ook op de langere termijn ruim beschikbaar zijn, is al heel veel mogelijk.

Het gaat hierbij met name om nagroeibare grondstoffen van biotische (meestal plantaardige) herkomst en om minerale grondstoffen met een geringe milieubelasting in hun levenscyclus. Bovendien kan er een keuze gemaakt worden voor grondstoffen die niet schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid.

Bio-based grondstoffen kunnen primair (direct van de bron, als hoofd- of bijproduct) of secundair (hergebruikt of gerecycled) zijn.

  • Primaire grondstoffen worden gewonnen of geteeld met het doel, ze tot een product te verwerken. Voorbeeld: bosbouw levert hout bestemd voor de timmerindustrie. En stro is een bijproduct van de graanteelt. Sommige gewassen worden speciaal geteeld om als biomassa voor bouwproducten, energievoorziening of de (bio-based) chemische industrie te worden gebruikt.
  • Secundaire grondstoffen komen voort uit verwerking van afgedankte producten. Hergebruikte en gerecyclede materialen kunnen al dan niet bio-based zijn. Als zij niet bio-based zijn, moeten zij gifvrij zijn en in de eindfase moeten zij gescheiden kunnen worden van de bio-based componenten.

Het is van belang om op korte termijn een verandering op gang te brengen waarin de bouwproductie overgaat naar een zo groot mogelijk aandeel van deze grondstoffen in de productie van bouwmaterialen, -producten en -systemen.

Akoestische panelen Eco Baffles van VRK Isolatie

Eco-Baffles bestaan voor 85% uit gerecycled textiel

Bescherming biobased van Impershield

De impregneermiddelen van Impershield zijn 100% natuurlijk, omdat ze volledig uit plantaardige ingrediënten bestaan.

Bouwmaterialen Bamboe van Moso

Met een groeisnelheid tot 1 meter per dag (!) is de reuzenbamboesoort Moso de snelst groeiende plant op aarde.

Bouwmaterialen vilt van Nevima

Bouwvilt oplegmateriaal van Nevima is een natuurproduct dat wordt vervaardigd uit haar.

Bouwonderdelen van composietsteen van Holonite

Holonite is leverancier van composietsteen bouwonderdelen zoals onderdorpels, vensterbanken, raamdorpels en muurafdekkers.

Gevelbekleding hout Nobelwood van Foreco

Nobelwood is gemaakt van dennenhout en vormt een waardig alternatief van tropisch hardhout.

Gevelbekleding hout Waxedwood van Foreco

WaxedWood is volledig onderhoudsvrij en rekent definitief af met houtaantasting.

Geveloplossingen hout Front Biobased

12 FRONTrunners op het gebied van biobased bouwen hebben hun kennis en ervaring bij elkaar gebracht. Het project heeft 15 biobased bouwproducten opgeleverd.

Hout verduurzaamd Smartheat van Lignius

Smartheat® is de naam van het thermisch modificatieproces om hout te verduurzamen.

Isolatie Biofoam van Isobouw

BioFoam® is een biologisch isolatiemateriaal dat vergelijkbaar is met EPS.

Isolatie cellulose Isofloc van Warmteplan

Isofloc cellulose isolatie bestaat uit losse cellulosevlokken die door middel van inblazen worden verwerkt in gesloten constructies zoals vloeren, wanden en daken.

Isolatie Cellulose van iCell

iCell cellulose isolatie wordt geproduceerd in Zweden en wordt gemaakt van oude kranten.

Isolatie dakelementen Isovlas

Isovlas dakelemeneten zorgen voor een goed wooncomfort: een gezond en prettig leefklimaat.

Isolatie dakrenovatie Isovlas

Isovlas Reno Interieur is ontwikkeld om de binnenzijde van een hellend dak te isoleren en af te werken.

Isolatie gerecyclede katoen: Metisse van VRK Isolatie

Metisse is een isolatie materiaal dat gemaakt is van ingezamelde kleding die niet meer herdraagbaar is, voornamelijk spijkerbroeken.

Isolatie houtwol Gutex van Warmteplan

Gutex biedt veelzijdige oplossingen voor modern en duurzaam isoleren met natuurlijke grondstoffen.

Isolatie houtwol Steico via Houtgroep Van Drimmelen

De isolatieproducten bestaan uit natuurlijke vezels (hout en hennep), zijn damp open en dragen daardoor bij tot een gezonde leefruimte

Isolatie kruipruimte Isoschelp

Isoschelp bodemafsluiting laat geen vochtige lucht door zelfs niet als de schelpen gedeeltelijk in het water liggen.

Isolatie kruipruimte Kalkkorrels van Schotgroep

SCHOTGROEP levert bodemafsluiting op basis van kalkkorrels.

Isolatie Metisse van VRK Isolatie

Métisse isolatie bestaat voor 90% uit gerecyclede katoenvezels van niet meer draagbare kleding.

Muurverf leem van Oskam

Leemverf is een verf voor binnenmuren en plafonds.

Scheidingswanden van Faay

De scheidingswanden van Faay die bestaan uit een kern van vlasscheven die aan weerszijden is voorzien van gipskartonplaat.

Stenen leem van Oskam

Op veel plaatsen in Nederland is leem (klei, silt, zand) in natuurlijke vorm 20 tot 30cm onder de vruchtbare teeltlaag aanwezig en kan soms lokaal gewonnen worden.

Stucwerk leem van Oskam

Leemstuc heeft een warme bruine okerachtige kleur, droogt krimpvrij op en kan toegepast worden als gladde afwerklaag of als onderlaag.

Verf via Schilders van Nu

Duurzame verfproducten via Schilders van Nu zijn veelal opgebouwd uit natuurlijke ingrediënten.

Nieuws

Webinar Natuurlijk Schilderen

Uitnodiging webinar 9 februari 2021 om 11.00 uur Wilt u alles te weten komen over de mogelijkheden van natuurlijke alternatieven voor synthetische verf? Of bent u benieuwd naar de voordelen van natuurlijk schilderen voor gezondheid en milieu? De webinar ‘Natuurlijk Schilderen’ geeft in korte tijd antwoorden op uw vragen over […]

Nationale Product Catalogus

Er zijn wereldwijd vele keurmerken en meetmethodieken die op deel aspecten vertellen hoe ‘duurzaam’ een product is. Consumenten, overheden en bedrijven die ‘duurzaam’ willen inkopen zien door de bomen het bos niet meer. Om de veelvoud aan deel-informatie betekenis te geven heeft Cirkelstad besloten hier een aanjaag rol in te […]

Tomorrow’s Timber Talk in ICDuBo

ICDuBo is trots dat zij op dinsdag 29 september 2020 gastheer is van de Tomorrow’s Timber Talk. Tijdens de Tomorrow’s Timber Talk wordt u bijgepraat over duurzaamheid, gezondheid en de diversiteit aan mogelijkheden met hout, en dan met name op het gebied van de laatste “Mass-Timber” ontwikkelingen waarmee hout een […]

Ecobouw Nederland nieuwe partner ICDuBo

ICDuBo werkt nauw samen met Ecobouw Nederland om de positie van biobased en circulaire bouwmaterialen, -producten en -bouwconcepten in de bouwwereld te verbeteren en te optimaliseren. Op 14 december 2017 is de samenwerking bekrachtigd door de ingebruikname van Ecobouw kasten. Deze kasten worden gevuld met bekende en onbekende biobased materialen en […]

Revolutionaire ontwikkeling in Soundblox

Soundless Acoustics Intl introduceert een revolutionaire ontwikkeling in duurzaamheid! Door de introductie van nieuwe, zuiver organische vullingen, heeft Soundless Acoustics opnieuw een belangrijke stap gezet in duurzaamheid! Naast de traditionele minerale wol vullingen, kan nu tevens gekozen worden voor twee uitstekende en volledig circulaire alternatieven, zoals de zeer hoogwaardige, gepatenteerde, circulaire […]

Groen Licht VARA

ICDuBo / WoonWijzerWinkel heeft meegewerkt aan een uitzending van Groen Licht van de VARA. Thema van de uitzending was groen verbouwen met de focus op duurzame bouwmaterialen. Sissy Verbeek van de stichting Agrodome heeft presentatrice Elana in het centrum meegenomen in de mogelijkheden van duurzame, biobased materialen. Klik hier voor de […]

Paviljoen Duurzaam Schilderwerk geopend op 7 maart 2017

Met trots presenteren wij een nieuw thema binnen het Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen. Op een prachtige plek centraal in het centrum besteden we vanaf nu aandacht aan duurzaam schilderwerk. In dit paviljoen geven een groot aantal aanbieders van hoogwaardige natuurlijke verf- en afwerkingsproducten een overzicht van duurzaam alternatieven voor synthetische […]

Duurzaam schilderwerk VvE

VvE Laankwartier op katendrecht in Rotterdam, heeft voor duurzaam  groot onderhoud gekozen. In samenspraak met Ecoschilderwerk heeft de VvE Laankwartier gekeken naar het  verfsysteem wat het best bij het project past , en dat is biobased schilderwerk geworden. Er is gekozen voor de producten van de fa Copperant, een biobased […]

Impressie workshop biomimicry

In vervolg op de masterclass biomimicry in mei organiseerde de ICDuBo Architectenshowroom Rotterdam exclusief voor architecten een vervolg op 13 oktober jl. Het maximum aantal van 30 (interieur-) architecten was aanwezig om deel te nemen aan de workshop. De deelnemers hebben met veel enthousiasme en energie ontwerpen gemaakt geïnspireerd op […]

Duurzame bedrijfshuisvesting Brink

De nieuwbouw ligt langs snelweg A28, en is volledig duurzaam gebouwd. Het gebouw, dat de naam Air Experience Center draagt bevat productie, research & development, magazijn en kantoor. Brink Climate Systems valt met de nieuwbouw onder de GPR regeling en daarbinnen in de Zeer Duurzame Gebouwen klasse. Het project is […]