Cradle to Cradle

Cradle to Cradle

Problematiek:

Afval neemt toe en de schadelijke effecten op het milieu ook. En nog belangrijker: we gooien een heleboel waardevolle materialen weg; wat als deze materialen als grondstof kunnen dienen voor andere producten?

De Cradle to Cradle visie volgt de natuur, waarin alle afval voedsel is. Een blad dat van een boom valt, verrijkt de bodem. Uit de grond haalt de boom zijn voedsel.

Kringlopen

 

Oplossingen:

Alle gebruikte materialen zouden na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. Hierbij zou geen kwaliteitsverlies mogen zijn en alle restproducten moeten hergebruikt kunnen worden of milieuneutraal zijn.
Deze kringloop is dan compleet. En afval is voedsel.

Cradle to Cradle gaat uit van een totaal andere denkwijze bij ontwerp en productie. De huidige generatie voorziet niet alleen in haar eigen behoeften, maar voorziet tegelijkertijd toekomstige generaties van meer mogelijkheden. Daarmee gaat deze filosofie verder dan traditionele opvattingen over duurzaamheid, die zich vooral richten op het minder schadelijk maken van een product.

Dit kan alleen maar functioneren als de biologische- van de technische kringloop gescheiden wordt, omdat technische grondstoffen biologische processen beschadigen en andersom biologisch producten afbreuk doen aan de kwaliteit van de technische grondstoffen. Als afval voedsel is, dienen biede in hun eigen kringloop te worden verwerkt. Met als resultaat volledige integratie van beide ketens.

Cradle to Cradle Certificering geeft bedrijven de mogelijkheden om op een betrouwbare en tastbare manier de doelen van producten met milieuvriendelijk-intelligent ontwerp te meten. Cradle to Cradle Certificering helpt ook om klanten in hun aankoop te ondersteunen die een een bredere definitie van kwaliteit nastreven.

c2c certified

Bouwmaterialen C2C gecertificeerd

De C2C Bouwgroep bestaat uit bouw gerelateerde fabrikanten die beschikken over één of meerdere Cradle to Cradle certificaten.

Bouwonderdelen van composietsteen van Holonite

Holonite is leverancier van composietsteen bouwonderdelen zoals onderdorpels, vensterbanken, raamdorpels en muurafdekkers.

Gevelsteen, ClickBrick van Wienerberger

De Click Brick is een gevelsteen die zonder voeg- en lijmwerk gestapeld kan worden.

Gevelsteen, Dueco Brick van Wienerberger

Door holle uitvoering en afmetingen van de Dueco Brick wordt er een besparing van meer dan 55% ten opzichte van traditioneel metselwerk bereikt.

Isolatie Biofoam van Isobouw

BioFoam® is een biologisch isolatiemateriaal dat vergelijkbaar is met EPS.

Vloerafwerking Airmaster van Desso

De AirMaster® tapijttegels van Desso dragen bij aan een gezonder binnenklimaat door binding van fijnstof.

Waterkering lood van Uzimet

Uzimet is een milieubewuste en innovatieve onderneming die oud lood, via een raffinageproces, verwerkt tot nieuw bladlood.

Nieuws

Nationale Product Catalogus

Er zijn wereldwijd vele keurmerken en meetmethodieken die op deel aspecten vertellen hoe ‘duurzaam’ een product is. Consumenten, overheden en bedrijven die ‘duurzaam’ willen inkopen zien door de bomen het bos niet meer. Om de veelvoud aan deel-informatie betekenis te geven heeft Cirkelstad besloten hier een aanjaag rol in te […]

Faay oplossingen C2C gecertificeerd

Faay Vianen, producent van wanden en plafonds, heeft 2 Cradle to Cradle Certified ™ Bronze certificaten ontvangen tijdens het C2C-Congress te Venlo. De certificaten werden uitgereikt door Geoffrey van Elderen, directeur Consultancy van advies- en ingenieursbureau Tebodin, de geaccrediteerde assessor. De certificaten gelden voor onderstaande wanden en worden uitgegeven door […]

seminar ‘Gezonde materialen in de bebouwde omgeving’

Wat is het effect van bouwmaterialen op onze dagelijkse gezondheid en welzijn? Hoe krijgen we inzicht in wat er precies in die bouwmaterialen zit? Op deze en meer vragen geven we antwoord tijdens het seminar Gezonde materialen in de bebouwde omgeving, op vrijdag 10 maart 2017. De key spreker is Kasper […]

Holonite Cradle to Cradle Silver gecertificeerd

Holonite, producent en leverancier van gevel- en afbouwmaterialen heeft het Cradle to Cradle Silver certificaat in ontvangst genomen van EPEA Nederland. Een nieuwe mijlpaal voor de fabrikant die sinds 2010 flinke stappen heeft gemaakt op het gebied van duurzaam ondernemen. Na de behaalde Cradle to Cradle Basic (2013) en Bronze […]

C2C stadskantoor Venlo met C2C zonwering

Het stadskantoor van Venlo is niet zomaar een gebouw, maar een gebouw dat geheel gebouwd is volgens de laatste duurzaamheidseisen. Het in 2016 opgeleverde stadskantoor is vrijwel volledig ontworpen en gerealiseerd volgens de principes van Cradle to Cradle en is energieneutraal. Acht jaar lang werkten Kraaijvanger Architects, de gemeente Venlo en de bouwpartners […]