Verwarmen en koelen – Stap 3: klimaat installaties
Verouderde klimaatinstallaties hebben een groot aandeel in hogere energiekosten. U bespaart dus kosten door de klimaatinstallaties te optimaliseren of de huidige installatie te vervangen. Daarnaast levert u een grote bijdrage aan de energiedoelstellingen door het aardgasverbruik te verminderen of te stoppen.
Vervanging oude CV ketel
Een cv-ketel van 15 jaar oud is een stuk minder zuinig dan een moderne ketel. Een hr-ketel kan tot 15% extra warmte uit rookgassen halen. Een nieuwe ketel gebruikt daardoor minder gas dan een oude conventionele ketel voor het produceren van dezelfde warmte.
Het rendement van oudere (conventionele) ketels (CR) ligt lager dan 82%. Verwarmingsketels met een verhoogd rendement (VR) hebben een rendement van circa 82%. Moderne HR-ketels hebben een rendement van tenminste 90%.
Warmtepomp voor ruimteverwarming
Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor een gasgestookte verwarmingsketel. Een warmtepomp gebruikt alleen elektrische energie. De overige benodigde energie haalt de warmtepomp uit de bodem, omgevingslucht, water of ijs en geeft dit af voor de ruimteverwarming en tapwater. Deze ‘gratis’ energie zorgt voor een hoog rendement van de warmtepomp. Voorwaarden voor de toepassing van een warmtepomp zijn een goede isolatie, een energiezuinig ventilatiesysteem en het warmteafgiftesysteem moet geschikt zijn voor lage temperatuur.
Een all-electric warmtepomp kan een verzwaring van de elektriciteitsaansluiting vereisen. Door zo goed mogelijk te isoleren is het mogelijk om het benodigde vermogen van de warmtepomp laag te houden. Daardoor voorkomt of beperkt u de vergroting van de aansluiting.
Een alternatieve oplossing is een hybride warmtepomp. Hier wordt een warmtepomp gecombineerd met een hr-ketel. De ketel wordt hierbij voornamelijk ingezet in de winterperiode en de warmtepomp vooral in het voor- en naseizoen. De hybride systemen zijn vooral geschikt als nog niet aan alle voorwaarden voor all electric warmtepomp kan worden voldaan.
De meeste typen warmtepompen zijn ook in staat om efficiënt te koelen.
Lage Temperatuur Verwarming (LTV)
Met LTV wordt de aanvoer- en retourtemperatuur van het cv-water ingesteld op maximaal 55 graden (normaal 80 graden). Stoken met lagere temperaturen is energiezuiniger en maakt het mogelijk om duurzame lage temperatuur warmtebronnen te gebruiken (warmtepompen). LTV systemen zijn vloer-/wandverwarming, klimaatplafonds en LTV radiatoren. Doordat LTV minder warmtecapaciteit heeft vereist lage temperatuur een goed geïsoleerd pand. Anders kan het pand niet snel genoeg op temperatuur worden gebracht en niet goed op temperatuur worden gehouden.
Infraroodpanelen
Warmtepanelen met infraroodstraling verwarmen niet de lucht, zoals bij traditionele verwarming, maar alleen het oppervlakte waarop het gericht is. U verwarmt zo op efficiëntere wijze dan bij convectie, omdat u alleen verwarmt daar waar behoefte is. Dat kan een hele ruimte zijn, maar ook een deel van een ruimte. Hierdoor bespaart u energiekosten.
Infraroodpanelen zijn in aanschaf een goedkoop alternatief voor een gasgestookte ketel in vergelijking met andere alternatieven zoals de warmtepomp. Doordat panelen vrijwel geen onderhoud vergen kan er bespaard worden op onderhoudskosten van de verwarmingsinstallatie.
Warmtepompboiler voor tapwater
Warmtepompboilers gebruiken de afgevoerde ventilatielucht uit een gebouw als warmtebron om tapwater te verwarmen. Meestal is naverwarming nodig door een elektrisch element in de boiler of via de cv-installatie.
Via de warmtepompboiler bespaart u gas door gebruik te maken van de gratis energie in afgevoerde (warme) ventilatielucht. Voorwaarde is dat er een mechanische afvoer of een ventilatiesysteem aanwezig is. Het ventilatiedebiet (noodzakelijke hoeveelheid te verversen lucht) moet minimaal 125 m3/uur zijn.
Doorstroomverwarmers voor tapwater
Door tapwater te verwarmen met doorstroomapparatuur (een geiser) in plaats van met een voorraadtoestel (een boiler) bespaart u energie. Dat komt omdat u met een doorstroomverwarmer water verwarmt wanneer het bij een tappunt gevraagd wordt. Er wordt geen voorraad water warm gehouden, waardoor er dus geen stilstandsverlies is.
Een doorstroomverwarmer is daardoor met name interessant in situaties waar af en toe water wordt getapt (pantry, handwasbak). Een doorstroomverwarmer heeft in deze situatie over het jaar heen een hoger rendement dan een voorraadtoestel.