Verwarmen en koelen – Stap 3: klimaat installaties

Verwarmen en koelen – Stap 3: klimaat installaties

 

Verouderde klimaatinstallaties hebben een groot aandeel in hogere energiekosten. U bespaart dus kosten door de klimaatinstallaties te optimaliseren of de huidige installatie te vervangen. Daarnaast levert u een grote bijdrage aan de energiedoelstellingen door het aardgasverbruik te verminderen of te stoppen.

 

Vervanging oude CV ketel

Een cv-ketel van 15 jaar oud is een stuk minder zuinig dan een moderne ketel. Een hr-ketel kan tot 15% extra warmte uit rookgassen halen. Een nieuwe ketel gebruikt daardoor minder gas dan een oude conventionele ketel voor het produceren van dezelfde warmte.

Het rendement van oudere (conventionele) ketels (CR) ligt lager dan 82%. Verwarmingsketels met een verhoogd rendement (VR) hebben een rendement van circa 82%. Moderne HR-ketels hebben een rendement van tenminste 90%.

Warmtepomp voor ruimteverwarming

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor een gasgestookte verwarmingsketel. Een warmtepomp gebruikt alleen elektrische energie. De overige benodigde energie haalt de warmtepomp uit de bodem, omgevingslucht, water of ijs en geeft dit af voor de ruimteverwarming en tapwater. Deze ‘gratis’ energie zorgt voor een hoog rendement van de warmtepomp. Voorwaarden voor de toepassing van een warmtepomp zijn een goede isolatie, een energiezuinig ventilatiesysteem en het warmteafgiftesysteem moet geschikt zijn voor lage temperatuur.

Een all-electric warmtepomp kan een verzwaring van de elektriciteitsaansluiting vereisen. Door zo goed mogelijk te isoleren is het mogelijk om het benodigde vermogen van de warmtepomp laag te houden. Daardoor voorkomt of beperkt u de vergroting van de aansluiting.

Een alternatieve oplossing is een hybride warmtepomp. Hier wordt een warmtepomp gecombineerd met een hr-ketel. De ketel wordt hierbij voornamelijk ingezet in de winterperiode en de warmtepomp vooral in het voor- en naseizoen. De hybride systemen zijn vooral geschikt als nog niet aan alle voorwaarden voor all electric warmtepomp kan worden voldaan.

De meeste typen warmtepompen zijn ook in staat om efficiënt te koelen.

Lage Temperatuur Verwarming (LTV)

Met LTV wordt de aanvoer- en retourtemperatuur van het cv-water ingesteld op maximaal 55 graden (normaal 80 graden). Stoken met lagere temperaturen is energiezuiniger en maakt het mogelijk om duurzame lage temperatuur warmtebronnen te gebruiken (warmtepompen). LTV systemen zijn vloer-/wandverwarming, klimaatplafonds en LTV radiatoren. Doordat LTV minder warmtecapaciteit heeft vereist lage temperatuur een goed geïsoleerd pand. Anders kan het pand niet snel genoeg op temperatuur worden gebracht en niet goed op temperatuur worden gehouden.

Infraroodpanelen

Warmtepanelen met infraroodstraling verwarmen niet de lucht, zoals bij traditionele verwarming, maar alleen het oppervlakte waarop het gericht is. U verwarmt zo op efficiëntere wijze dan bij convectie, omdat u alleen verwarmt daar waar behoefte is. Dat kan een hele ruimte zijn, maar ook een deel van een ruimte. Hierdoor bespaart u energiekosten.

Infraroodpanelen zijn in aanschaf een goedkoop alternatief voor een gasgestookte ketel in vergelijking met andere alternatieven zoals de warmtepomp. Doordat panelen vrijwel geen onderhoud vergen kan er bespaard worden op onderhoudskosten van de verwarmingsinstallatie.

Warmtepompboiler voor tapwater

Warmtepompboilers gebruiken de afgevoerde ventilatielucht uit een gebouw als warmtebron om tapwater te verwarmen. Meestal is naverwarming nodig door een elektrisch element in de boiler of via de cv-installatie.

Via de warmtepompboiler bespaart u gas door gebruik te maken van de gratis energie in afgevoerde (warme) ventilatielucht. Voorwaarde is dat er een mechanische afvoer of een ventilatiesysteem aanwezig is. Het ventilatiedebiet (noodzakelijke hoeveelheid te verversen lucht) moet minimaal 125 m3/uur zijn.

Doorstroomverwarmers voor tapwater

Door tapwater te verwarmen met doorstroomapparatuur (een geiser) in plaats van met een voorraadtoestel (een boiler) bespaart u energie.  Dat komt omdat u met een doorstroomverwarmer water verwarmt wanneer het bij een tappunt gevraagd wordt. Er wordt geen voorraad water warm gehouden, waardoor er dus geen stilstandsverlies is.

Een doorstroomverwarmer is daardoor met name interessant in situaties waar af en toe water wordt getapt (pantry, handwasbak). Een doorstroomverwarmer heeft in deze situatie over het jaar heen een hoger rendement dan een voorraadtoestel.

Meer informatie en/of offerte opvragen

Doorstroom waterverwarmers van Clage

Doorstroomwaterverwarmers van CLAGE verwarmen slechts zoveel doorstromend water als nodig is.

Energieopslag thermisch FlexTherm Eco van Flamco

FlexTherm Eco is een thermische batterij, die elektriciteit direct in warmte omzet via PCM.

PCM vloer van Orange Climate Autarkis

Door de integratie van PCM in vloerverwarming kan het op te stellen vermogen voor het verwarmen/koelen gehalveerd worden.

Warmteafgifte elektrische folie van Karbonik

Karbonik is een extreem dunne verwarmingsfolie, die snel en eenvoudig onder de vloerbedekking kan worden geinstalleerd.

Warmteafgifte elektrische radiatoren van Radson

Radson levert een volledig gamma elektrische radiatoren onder het LVI-label.

Warmteafgifte infrarood heaters van Comfort Heating

De Heatscreen is toepasbaar voor het verwarmen van grote (hoge) ruimtes zoals industriehallen, kerken, stadions, congresruimtes, tenten enzovoort.

Warmteafgifte infraroodpanelen van Redwell

Redwell biedt een uitgebreid programma aan infrarood panelen en biedt efficiënte en stijlvolle oplossingen.

Warmteafgifte klimaatvloer PCM van Uniwarm

Uniwarm heeft met partners een PCM klimaatvloer ontwikkeld die op maat ontworpen wordt, gedimensioneerd en kant-en-klaar wordt geleverd.

Warmteafgifte LTV en koeling Jaga Briza 12

De Jaga Briza 12 is een convector die actief kan verwarmen in de winter én koelen in de zomer.

Warmteafgifte LTV Jaga Freedom

De Jaga Freedom kan in combinatie met elke energiebron, zoals warmtepompen en andere verwarmingstechnieken op zeer lage watertemperaturen.

Warmteafgifte LTV radiatoren van Radson

De Vido is een lage temperatuur convector die verwarmen en koelen mogelijk maakt.

Warmteafgifte LTV radiatoren van Zehnder

De Nova Neo van Zehnder is een lage temperatuur warmteafgifte radiator.

Warmteafgifte verf Carbo e-Paint van Karbonik

Carbo e-Paint van Karbonik is een warmte gevende verf.

Warmteafgifte vloerverwarming van Radson

Radson levert meerdere vloerverwarming systemen.

Warmtepomp hybride Elga Ace van Remeha

De Remeha Elga Ace werkt samen met elk merk cv-ketel en biedt dan ook de uitkomst bij het verduurzamen van bestaande woningen.

Warmtepomp lucht/water Estia van Toshiba

De Estía Powerful lucht-water warmtepomp is een ‘alles-in-een-systeem’.

Warmtepomp oplossingen van NIBE

NIBE levert verschillende typen warmtepompen, zoals water/water, lucht/water en ventilatie warmtepompen.

Warmtepomp systeem bodem van Itho Daalderop

Bodem warmtepomp van Itho Daalderop.

Warmtepomp systemen van Vaillant

Verschillende (hybride) warmtepomp systemen van Vaillant.

Nieuws

ICDuBo helpt MKB verduurzamen. Doet u mee?

In samenwerking met de gemeente Rotterdam richten we een aantal faciliteiten in om MKB te helpen met het verduurzamen van bedrijfsgebouwen. We hebben een logisch stappenplan gelanceerd om ondernemers inzicht te geven in besparingsmogelijkheden. Via ICDuBo kunnen bedrijven offertes aanvragen voor duurzame maatregelen. Binnenkort introduceren we een webshop voor MKB, waarin simpele […]