PCM vloer van Orange Climate Autarkis

PCM vloer van Orange Climate Autarkis

Bespaar op energieverbruik met PCM

Door de integratie van PCM in vloerverwarming kan het op te stellen vermogen voor het verwarmen/koelen gehalveerd worden. De PCM klimaatvloer stabiliseert de temperatuur in de woning en heeft koelende eigenschappen. Als de vloer gecombineerd wordt met een elektrische warmtepompboiler en zonne (PV) panelen, kunt u uw eigen opgewekte zonne-energie opslaan in uw PCM vloer. De energie van de dag laadt als het ware uw verwarming voor in de avond.

Belangrijkste voordeel van de PCM klimaatvloer is dat deze zorgt voor een sterk thermisch comfort. De ruimtetemperatuur wordt optimaal gereguleerd en gestabiliseerd, wat het wooncomfort vergroot. Er zijn kleinere installaties nodig en met enkele zonnepanelen en een kleine warmtepompboiler, wordt al een Energie Neutrale woning gerealiseerd. De relatief kleine investeringen en snelle terugverdientijden zijn een extra reden om PCM toe te passen.

Voordelen PCM klimaatvloer in de woning

 • Vergroot het wooncomfort
 • Reduceer het benodigde verwarmingsvermogen met 30-50%
 • Realiseer een energiebesparing van 30% op verwarmen
 • Door slimme combinaties is de grootst mogelijke CO2 reductie te behalen
 • Past binnen de “Cradle 2 Cradle” visie
 • Geschikt voor verwarmen en koelen
 • Een constante comfortabele temperatuur in uw woning
 • Faseovergang materialen vallen onder de EIA, nummer 210405
 • Onderhoudsvrij
 • Minder of kleinere technische installaties benodigd
 • Vergroot de verkoopbaarheid van de woning

 

 

Het PCM concept voor woningen

Het verduurzamen van de woning leidt met de PCM Klimaatvloer tot een enorme verhoging van het wooncomfort. Hier zijn slechts de volgende drie onderdelen voor nodig:

1. Laag vermogen warmtepompboiler 3.5 kW (warm tapwater)
2. WTW over gedimensioneerde unit (450 m3) 
3. Vloerverwarming met PCM in de woonkamer en keuken.

De warmtepompboiler zorgt voor het warme tapwater en verwarmingswater, is enorm compact en is met een normale 230Volt stekker aangesloten op een standaard stopcontact. Deze kleinere units hebben geen buitenunit maar zijn via een (grond)kanaal aangesloten op de buitenlucht. Geen buitenunit betekend geen geluidsoverlast; geen krachtstroom aansluiting betekend geen extra aansluitingskosten.

De WTW unit zorgt voor een vergrote (nachtelijk) ventilatie, wat zorgt voor het natuurlijke koelen (‘stollen’) van het PCM.

De lage temperatuur vloerverwarming wordt op een isolatievloer gelegd. Bijvoorbeeld het RAUTHERM SPEED klittenbandvlies, waarop de vloerverwarmingsleidingen en PCM cassetten via klittenband bevestigd worden. De ondervloer en vloerverwarming wordt afgestort met een 25mm anhydriet gietvloer. Hierop kan ieder gewenste afwerking laag worden aangebracht (bijvoorbeeld hout, plavuizen, linoleum, vloerbedekking).

Alleen de leefruimtes waar een zo continu mogelijke behaaglijkheid gewenst is (zoals in de woonkamer en de keuken) worden belegd met PCM. Juist in deze leefruimtes is het gewenst om het ’s avonds wat warmer te hebben, in tegenstelling tot de slaapkamers, die ’s avonds koeler mogen.

Voor een goede regeling is een hydraulische set benodigd.

PCM cassetten

De PCM cassetten (vaste HDPE) houden warmte vast (smelten) en geven warmte af (stollen). Dit doen ze in een cycli van 24-uur, waardoor warmte op een later moment gebruikt kan worden. Het rendement van de warmteopslag capaciteit is getest op 10.000 cycli rendementsverlies van 3%. De cassetten kunnen voor het Rehau RAUTHERM SPEED klittenbandsysteem uitgerust worden met een prefab klittenbandlaag.

Brochure PCM in de woningbouw

Thema's

Energie

Oplossingen te vinden binnen thema energie in ICDuBo

All Electric

Bij all electric heeft een gebouw voor de energievoorziening alleen een aansluiting op het elektriciteitsnet.

Verwarmen en koelen – Stap 3: klimaat installaties

Duurzaam MKB