PV panelen – Stap 4: energie opwekking

PV panelen – Stap 4: energie opwekking

Photo-Voltaïsche panelen (PV panelen of zonnepanelen) zijn de bekendste techniek waarbij met PV cellen (zonnecellen) licht wordt omgezet in elektriciteit. Deze hernieuwbare energie kunt u direct gebruiken, terug leveren aan het net of opslaan in accu’s. Investeringen in zonnepanelen hebben een hoog rendement van ongeveer 6%. Daarmee zijn ze niet alleen goed voor de klimaatdoelstellingen, maar ook goed voor uw portemonnee.

Optimale orientatie

De optimale plaatsing voor zonnepanelen is afhankelijk van de richting en de hoek van het paneel.

 

Gericht op het zuiden is de optimale hellingshoek tussen 20 en 40°. Panelen kunnen direct op een schuin dak of in rijopstelling op een plat dak geplaatst worden.

Gericht op oost-west is optimale hellingshoek tussen 10 en 13°. Panelen kunnen zowel op een schuin als op een plat dak geplaatst worden. Het voordeel van deze opstelling is dat de opwekking gelijkmatiger over de dag plaatsvindt. Bij zuidelijk oriëntatie van de panelen is er een hoge piek rond het middaguur. Die overstijgt vaak de energievraag waardoor terug levering aan het net noodzakelijk is.

Rendement

Het vermogen van een PV paneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Een gemiddeld PV paneel heeft een vermogen van meer dan 300 Wp en levert in Nederland circa 280 kWh per jaar. De kosten liggen tussen de € 1,- tot € 1,50 per Wp (incl. installatie). Grotere systemen zijn per Wp goedkoper.

SDE+

Voor een grootschalige zonnepanelencentrale (met een vermogen van meer dan 15.000 Wp) kunt u de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) subsidie ontvangen. Om te bewerkstelligen dat de goedkoopst op te wekken duurzame energie het meest wordt gestimuleerd, is er een subsidieopzet in fases waarbij het subsidiebedrag per kWh per fase omhoog gaat. Omdat het budget van de regeling beperkt is, is er kans dat wanneer wordt ingeschreven op een latere fase en dus een hoger subsidiebedrag, er geen subsidie meer wordt uitgekeerd. Vanaf 2014 kunt u niet meer de SDE+ subsidie aanvragen en tegelijkertijd in aanmerking kunnen komen voor de Energie Investeringsaftrek (EIA). Zie www.rvo.nl.

Meer informatie en/of offerte opvragen


Aanbieders

 

 

 

 

 

 

 


Inspiratie

Daksysteem Alkorsolar van Renolit

Het Alkorsolar bevestigingssysteem maakt het mogelijk om zonnepanelen, zonder extra ballast noch perforatie van de dakbaan, op het dak vast te maken.

Energieopslag MyReserve van Solarwatt

Met de MyReserve biedt SOLARWATT de juiste opslagtechnologie om een uiterst zuinig systeem op te bouwen voor de toevoer van energie vanuit uw eigen dak

Micro-omvormers van Enphase

De micro-omvormer van Enphase combineert innovaties om zonne-energiesystemen nog slimmer en efficiënter te maken.

Zonneboiler HR Solar

HRsolar levert complete samengestelde zonneboiler systemen die zijn afgestemd op het verbruik en de situatie van de gebruiker.

Zonneboiler Solesta

De compacte 100 liter Smartline zonneboiler van Solesta® 2.0 levert 250 liter voorverwarmd tapwater.

Zonnepanelen glas-glas Solarwatt

Solarwatt produceert panelen met een hoge opbrengst en die aanzienlijk beter bestand zijn tegen alle belastingen en milieu invloeden.

Zonnepanelen Low Carbon glas/glas Sonnenstromfabrik

Sonnenstromfabrik “Excellent Low Carbon”-modules zorgen voor een lage CO2 footprint en voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen en esthetische eisen.

Zonnepanelen systemen door Kameleon Solar

Kameleon Solar ontwerpt en produceert mooie, op maat gemaakte zonnepanelen.

Zonnepanelen van Elsun

Elsun produceert meerdere hoogwaardige zonnepanelen in Nederland.

Nieuws

ICDuBo helpt MKB verduurzamen. Doet u mee?

In samenwerking met de gemeente Rotterdam richten we een aantal faciliteiten in om MKB te helpen met het verduurzamen van bedrijfsgebouwen. We hebben een logisch stappenplan gelanceerd om ondernemers inzicht te geven in besparingsmogelijkheden. Via ICDuBo kunnen bedrijven offertes aanvragen voor duurzame maatregelen. Binnenkort introduceren we een webshop voor MKB, waarin simpele […]