Voorbeeldproject Utrecht

Voorbeeldproject Vlaardingen
4 juni 2018
Voorbeeldproject Drachten
31 mei 2018

Voorbeeldproject Utrecht

Nul op de meter (NOM) renovatie van een portiek flat van 5 verdiepingen hoog in de wijk Overvecht in Utrecht.

Projectomschrijving:

De flat is in 1965 gebouwd als typisch product van die tijd: grootschalig, industrieel en snel te bouwen.
Er konden destijds 6 wooneenheden van dit type per dag worden geproduceerd! Totaal zijn er 14.000 flatwoningen van dit type gemaakt, waarvan er 6.500 in Utrecht staan. De meeste van deze woningen zijn sociale huurflats die in de jaren 80 zijn gerenoveerd, maar inmiddels opnieuw groot onderhoud vragen. De nu (deels) NOM gerenoveerde flat stond op de nominatie om gesloopt te worden. Door enerzijds de financiële crisis en anderzijds de energie crisis is ook Mitros anders gaan denken over de potentie van bestaand vastgoed en is er voor gekozen om de markt een innovatieve oplossing te laten ontwikkelen om de grote voorraad van dit type woningen NOM te kunnen renoveren. Het concept genaamd Keep it Simple van consortium Nieuw Utrechts Peil, zijnde ONB architecten, adviseur Nieman en bouwbedrijf VIOS is geselecteerd en de eerste proefportiek is eind 2016 uitgevoerd. Er is door Mitros voor gekozen om eerst een pilot te realiseren van 8 woningen (één portiek) en om pas na een jaar monitoring over te gaan tot de volledige renovatie van de flat. Dat is de reden dat wij dus een flat indienen waarbij er slechts een gedeelte van de gevel is gerenoveerd! De portiek bestaat uit 8 woningen, variërend tussen de 67 en 110 m2 GO.

Doelstelling:

De doelstelling van dit project is om binnen het scherpe budget van maximaal 65.000 euro inclusief BTW een nul op de meter renovatie uit te voeren van deze veel gebouwde Intervam portiekflats. Als pilot is één portiek van de flat aan de Camera Obscuradreef in Utrecht gekozen.

Resultaten:

De renovatie van de eerste portiek is december 2016 gereed gekomen. Sindsdien zijn de woningen verhuurd en worden ze in bewoonde staat een jaar gemonitord. Niet alleen het technisch functioneren van de apparaten wordt gemeten, maar ook het gebruik en het comfort voor de bewoner worden in kaart gebracht. Als de evaluatie gunstig verloopt zal de gehele flat nul op de meter worden gerenoveerd. Het is de bedoeling dat ook de andere flats binnen ‘het stedenbouwkundige stempel’ deze bouwkundige renovatie krijgen, deels NOM, deels A++. Zo ontstaat er over een paar jaren een prachtig vernieuwde buurt in de wijk Overvecht.

Genomen maatregelen:

 • WTW installatie van Zehnder
 • Warmtepomp
 • matig geïsoleerd dak
 • Per woning eigen PV panelen

Kenmerken gebouw:

 • redelijk geïsoleerde betonnen vloer
 • redelijk geïsoleerde spouwmuur
 • matig geïsoleerd dak
 • mechanische ventilatie
 • centrale verwarming
 • dubbelglas
 • geschat energielabel

Tijdens renovatie

Na renovatie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.