Voorbeeldproject Groningen

Voorbeeldproject Drachten
31 mei 2018
Innovatiedag in WoonWijzerWinkel
14 maart 2018

Voorbeeldproject Groningen

Portiekflats naar nul op de meter.

Projectomschrijving:

In Groningen zijn, in opdracht van Woningcorporatie Lefier, 48 portiekflatwoningen uit de jaren zestig met een groot aantal ingrepen naar nul-op-de-meter gerenoveerd. De 24 woningen aan de Voermanstraat en 24 woningen aan de Pleiadenlaan.
Het concept kende een uitgebreide voorbereiding waar onder meer het aanpakken van drie proefwoningen deel van uitmaakte. Dat begon in maart 2014. Die woningen kregen een hybride karakter met onder andere zonnepanelen.  Eind 2014 kwam er echter een wetswijziging waardoor er gekozen moest worden voor een andere aanpak. Het toegepaste concept werd ‘all electric’. Er wordt dus geen gebruik meer gemaakt van een gasaansluiting.

Tijdens de realisatie van het project, dat van september 2015 tot december 2015 duurde, werden er zowel aan de binnen- als aan de buitenkant van de woningen werkzaamheden uitgevoerd die gewoon bewoond bleven. Daar moesten dus rekening mee gehouden worden door bijvoorbeeld ’s avonds alles netjes opgeruimd achter te laten. Het nul-op-de-meter maken van de woningen was onderdeel van het project Stroomversnelling, een landelijk initiatief waarbinnen producten worden ontwikkeld om huurwoningen naar nul-op-de-meter te brengen.
De woningen zijn als het ware ‘ingepakt’. Zo werden voor de bestaande gevels nieuwe gevelelementen geplaatst. Ter ondersteuning van deze nieuwe gevels zijn er rondom het complex nieuwe funderingsbalken aangelegd. De nieuwe gevels zijn voorzien van nieuwe kozijnen met driedubbel glas met aan de buitenzijde steenstrips. De balkons aan de achterzijde zijn dichtgemaakt en zo getransformeerd tot binnenbalkons. Verder zijn er op het dak geïsoleerde dakplaten aangebracht. Op het dak bevinden zich nu eveneens zonnepanelen die voor energieopwekking moeten zorgen.

Daarnaast werden er ook binnen werkzaamheden uitgevoerd. Eén van de uitdagingen was het aanbrengen van de installaties en bijbehorende voorzieningen. Daar werd aan de achterzijde bij de garages een oplossing voor gevonden. Ook was er de eis om per woning de werkzaamheden binnen tien dagen af te ronden.

Nieuwe gevelelementen:

Voor de gevels van de portiekwoningen werd gekozen voor een prefab gevelsysteem om de gevel te vullen en te isoleren. Tevens is het de drager van het kozijn en de gevelbekleding. De basis wordt gevormd door sandwichpanelen. Deze worden in de fabriek gekoppeld tot een samengesteld gevelelement en vervolgens op de bouwplaats in korte tijd gemonteerd tot een energiezuinige gevel.

De volledig afgewerkte gevelelementen werden vervolgens just-in-time op de bouwplaats afgeleverd. De hijsvoorzieningen waren al in de elementen aangebracht zodat ze vanaf de vrachtwagen direct voor de bestaande gevel gezet konden worden. Het resultaat: al binnen tien werkdagen konden de bewoners van hun gerenoveerde woning genieten.

Resultaten:

De eerste drie portiekwoningen zijn in mei 2014 opgeleverd. Deze drie liggen in een blok met 24 woningen, aan de Voermanstraat. Voor de zomer in 2015 zijn gesprekken met bewoners gevoerd, bijna alle bewoners hebben ingestemd met het verbeterplan. De eis van minimaal 70% deelname is dus ruim gehaald. In de zomer van 2015 is de fundering aangelegd voor de nieuwe gevels. In oktober werd gestart met het plaatsen van de gevelpanelen. Alle 48 woningen (24 Voermanstraat, 24 Pleiadenlaan) zijn eind van 2015 opgeleverd.

Genomen maatregelen:

 • Triple glas
 • Nieuwe voor- en achtergevel
 • Nieuw dak
 • WTW unit in plafond gangzone (WHR 920, Zehnder
 • Isolerende dakplaten
 • Individuele lucht-waterpomp
 • Eigen zonnepanelen (totaal 110 stuks, 24 per woning)
 • Zonneboiler
 • Nieuwe entree
 • Balkons afgesloten met schuiframen

Kenmerken gebouw:

 • Jaren 60 portiekflat
 • 3 verdiepingen

 

Fundering t.b.v. nieuwe gevel

Heien tbv fundering nieuwe gevel

Tijdens renovatie

Na renovatie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.