Verlichting – Stap 2: energie besparen

Verlichting – Stap 2: energie besparen

Verlichting is een grote energiepost in een kantoorgebouw. Beperk de energievraag met 2,5 tot 3 W/m2 door verspillende verlichting, zoals oude tl-buizen, gloeilampen en halogeen te vervangen. Led is zeer geschikt in combinatie met een daglichtafhankelijke regeling of een bewegingsmelder. Met deze combinatie bespaart u tot 80% op het energieverbruik voor verlichting.

LED in bestaande armaturen

Er zijn LED tl-buizen die zonder of met een kleine aanpassing in bestaande T8 of T5 tl-armaturen passen (retro-fit). De totale kosten zijn lager dan bij nieuwe LED armaturen. De meeste LED tl-buizen hebben echter tweederde van de lichtopbrengst ten opzichte van conventionele tl-buizen. Niet in alle situaties wordt daardoor het oude lichtniveau van tl bereikt. Ook kan de spreiding van het licht anders zijn dan bij de huidige verlichting.

Nieuwe LED armaturen

LED in nieuwe LED armaturen heeft een hoge efficiëntie. U kunt voor een inbouw of een opbouw armatuur kiezen. Voor kantoren met een systeemplafond is een inbouw LED paneel voor de hand liggen. Deze panelen zijn vlak aan de onderzijde en zo groot als een plafondplaat (60×60 cm of 30×120 cm). LED verlichting is duurder dan andere verlichting, daarentegen gaat het wel langer mee. De prijzen lopen uiteen van € 75,- tot € 300,- per armatuur.

Daglichtbuis

Het gebruik van daglicht kost minder energie voor verlichting. Daarnaast wordt daglicht als zeer prettig ervaren. De daglichtbuis brengt daglicht tot diep in het pand d.m.v. een koepel op (meestal) het dak via een buis bekleed met zeer goed reflecterend materiaal. De daglichtbuis brengt daglicht naar binnen, maar niet de warmte in de zomer. Door minder gebruik van kunstverlichting wordt er bespaard op energie voor verlichting. In de zomer komt er geen direct zonlicht binnen, waardoor er geen (extra) koeling noodzakelijk is.

Daklicht en dakkoepel

Het gebruik van daglicht via daklichten en -koepels vermindert het energieverbruik voor verlichting. Verlichting rond lichtstraten en -koepels kan gemiddeld 4 à 5 uur per dag korter zijn ingeschakeld. Het verlies van warmte via goed geïsoleerde lichtstraten is ongeveer 70% minder dan via slecht geïsoleerde oudere lichtstraten.

 

Meer informatie en/of offerte opvragen


Aanbieders


Inspiratie

Daglicht Vlakkelichtkoepel

Het daklicht van Vlakkelichtkoepel bestaat uit 1 ruit en is vierkant of rechthoekig en is in meerdere (standaard) afmetingen leverbaar.

Niko Dimming Pakket

Niko : Het Dimming pakket Altijd het juiste licht in huis Verlichting is meer dan alleen lampen aan- en uitknippen. Met dimmers verlicht je elke ruimte optimaal. De geconnecteerde dimmer bevat een dimcontact om verlichting te sturen. Hij bevat een zender en ontvanger die draadloos communiceren met de draadloze slimme […]

Powerdaylight De originele daglichtbuis

Het Solatube® daglichtsysteem is een systeem dat met een kleine lichtkoepel daglicht opvangt.

Nieuws

ICDuBo helpt MKB verduurzamen. Doet u mee?

In samenwerking met de gemeente Rotterdam richten we een aantal faciliteiten in om MKB te helpen met het verduurzamen van bedrijfsgebouwen. We hebben een logisch stappenplan gelanceerd om ondernemers inzicht te geven in besparingsmogelijkheden. Via ICDuBo kunnen bedrijven offertes aanvragen voor duurzame maatregelen. Binnenkort introduceren we een webshop voor MKB, waarin simpele […]