Natuurlijk schilderen

Natuurlijk schilderen

Natuurlijk schilderwerk wordt uitgevoerd met een zo laag mogelijke belasting voor mens en milieu. Waar traditioneel schilderwerk wordt gedaan met meest fossiele producten kiezen duurzame schilders voor biobased producten. Dat geldt zowel voor verf als voor bijvoorbeeld reinigers en verdunners. Deze factsheet geeft informatie over de natuurlijke alternatieven voor synthetische verven.

Paviljoen Natuurlijk Schilderen

In het paviljoen Natuurlijk Schilderen geven een aantal aanbieders van hoogwaardige, natuurlijke verf- en afwerkingsproducten een overzicht van duurzaam alternatieven voor synthetische verven. De natuurlijke afwerkingen scoren goed op het gebied van CO2 reductie, gezondheid en verantwoord grondstofgebruik. Dit alles wordt in het paviljoen toegelicht en geïllustreerd met (product)voorbeelden.


Verf Technisch Advies

Vraag gratis* een duurzaam Verf Technisch Advies (VTA) aan en ontdek de duurzame mogelijkheden voor uw schilderwerk. Meer informatie over VTA

 


TWEE HOOFDTYPEN VERF

Er zijn twee hoofdtypen verf te onderscheiden: oplosmiddelhoudend en watergedragen. Beide typen hebben een synthetische en een natuurlijke variant.

Oplosmiddelhoudend:

 • Synthetisch: oplosmiddel terpentine (alkyd verf)
 • Natuurlijk: oplosmiddel bijvoorbeeld gomterpetijn

Watergedragen (water als oplosmiddel):

 • Synthetisch: bindmiddel kunststof polymeer (acryl verf)
 • Natuurlijk: bindmiddel bijvoorbeeld lijnolie of houtolie

Op deze pagina beperken we ons tot de natuurlijke varianten.

 


 

AFLAKVERVEN

Natuurlijke lakverf is altijd op basis van drogende olie. Deze olie is in 99% van de gevallen op basis van lijnolie.

Lijnolie

Lijnolieverven waren voor de introductie van de synthetische verven dé standaard voor iedere schilder. Lijnolie wordt geperst uit vlas; een snelgroeiend gewas dat makkelijk en zonder milieuschade te oogsten is. De lijnzaadolie wordt uit het vlaszaad geperst, waarna het op een duurzame manier verwerkt wordt tot verf.

Eigenschappen:

 • Door kleine moleculen zeer goede dekking en hechting
 • Lange levensduur
 • Volledig hernieuwbaar
 • Dampopen
 • Lange droogtijd (stofdroog 5-10 uur/overschilderbaar 24-48 uur)
 • Afname glans en enige ‘vergeling’

Hybride

Hybride verfsystemen is een combinatie van natuurlijke oplosmiddelen en herwinbare bindmiddelen.

Eigenschappen:

 • Lange levensduur
 • Lang glansbehoud
 • Korte droogtijd (stofdroog 0,5-2 uur/overschilderbaar 1,5-10 uur)

Houtolie

Chinese houtolie (Tungolie) is na lijnolie de meest gebruikte natuurlijk drogende olie in verftoepassingen. Houtolie wordt vaak in combinatie met lijnollie als bindmiddel toegepast.  Tungolie is o.a. zeer goed UV bestendig en ook zeer sterk waterwerend. Tungolie werd in vroeger jaren gebruikt om zielen en scheepsrompen waterdicht te maken.

Eigenschappen:

 • Lange levensduur
 • Volledig hernieuwbaar
 • Dampopen
 • UV bestendig en waterwerend

Kookverf

Kookverf is een natuurvriendelijke verf, waterverdunbaar, voor binnen en buiten. Kookverf voorziet houtwerk van een ademende beschermende laag. De kookverfkleuren ontstaan door toepassing van aard- en minerale pigmenten in het kookproces, waarbij lijnolie en zetmeelstijfsel van rogge- en tarwebloem worden gekookt.

Eigenschappen:

 • Lange levensduur
 • Volledig hernieuwbaar
 • Dampopen
 • Geschikt voor onbehandeld hout, niet over grondverf of oude verflagen
 • Droogtijd 2 uur

 


 

MUURVERVEN

Natuurlijke muurverf is voorzien van natuurlijke bindmiddelen. Alle muurverf bestaat uit bindmiddel, pigment en vulstoffen (dekking en kleur) en oplosmiddel (in onderstaande gevallen water).

Lijnolie emulsie

Muurverf op basis van lijnolie.

Aardappelzetmeel

Het traditionele bindmiddel voor muurverf wordt vervangen door een bindmiddel op basis van een innovatieve zetmeeltechnologie. Het gaat om herwinbare grondstoffen op basis van aardappelzetmeel. Deze worden verkregen uit het restafval van de voedingsmiddelenindustrie. Het hierdoor verkregen zetmeel dient als bindmiddel. (Wijzenol)

Leemverf

Leemverf is een muur- en plafondverf op basis van fijne leem en klei en heeft dan ook de gekende eigenschappen van een leempleister: ademend, antistatisch en vochtregulerend. De leemverf is ideaal in combinatie met een leempleister als ondergrond, maar is ook geschikt voor toepassing op andere ondergronden zoals kalk- of gipspleister gips- of gipsvezelplaten en oude verflagen.

Kalkverf

Kalkverf is een muur- en plafondverf op basis van kalk. Kalk heeft de typische eigenschap dat ze ontsmettend en schimmelwerend is. Een zuivere kalkverf is dan ook uiterst geschikt voor vochtige ruimtes.

Silicaatverf

Silicaatverf is een minerale verf op basis van glas die voornamelijk gebruikt wordt voor het schilderen van buitengevels. Het actieve glas verkiezelt met de ondergrond, zodat de verf zeer diep doordringt en zich verbindt met de minerale ondergrond (baksteen, beton, kalkpleister). Hierdoor wordt een zeer sterke laag gevormd die tientallen jaren meegaat. Eventuele vervuiling spoelt weg met de regen.

Repeblin

Nieuw volledig plantaardig (biogeen) bindmiddel. (Auro)

Caseine

Caseine is 1 van de oudste bindmiddelen van verf. De eiwitten vormen in droge vorm een sterk bindmiddel doordat het slecht in water oplost. Gebruik is al bekend door de oude Grieken en de fresco’s van Michelangelo.

 


 

LEVENSDUUR

Afhankelijk van verwerking, kleur, locatie is de levensduur van natuurlijke verven is in de meeste gevallen langer dan synthetische verven. Dat betekent dat de er  minder vaak geschilderd hoeft te worden.

 


 

OPLOSSINGEN TE ZIEN IN ICDUBO:

Groothandel

Verf via Schilders van Nu

Duurzame verfproducten via Schilders van Nu zijn veelal opgebouwd uit natuurlijke ingrediënten.

Nieuws

Webinar Natuurlijk Schilderen

Uitnodiging webinar 9 februari 2021 om 11.00 uur Wilt u alles te weten komen over de mogelijkheden van natuurlijke alternatieven voor synthetische verf? Of bent u benieuwd naar de voordelen van natuurlijk schilderen voor gezondheid en milieu? De webinar ‘Natuurlijk Schilderen’ geeft in korte tijd antwoorden op uw vragen over […]

Paviljoen Duurzaam Schilderwerk geopend op 7 maart 2017

Met trots presenteren wij een nieuw thema binnen het Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen. Op een prachtige plek centraal in het centrum besteden we vanaf nu aandacht aan duurzaam schilderwerk. In dit paviljoen geven een groot aantal aanbieders van hoogwaardige natuurlijke verf- en afwerkingsproducten een overzicht van duurzaam alternatieven voor synthetische […]