greenSand

greenSand

Vandijk Greensand (1)

Wat is greenSand?
greenSand is de verzamelnaam voor producten waarin het mineraal Olivijn is verwerkt of die uit 100% Olivijn bestaan. Alle greenSand producten binden CO2 uit de lucht tijdens het natuurlijke verweringsproces. Dit betekend dat de plek waar greenSand wordt gebruikt een zelfwerkende CO2 opruimer wordt. Hiermee draagt greenSand bij aan het verminderen van broeikasgassen waardoor u als gebruiker helpt klimaatverandering tegen te gaan. Daarnaast heeft greenSand en ontzurende (pH verhogende) functie waardoor bekalken niet meer nodig is. Dubbel winst dus!

Wat is Olivijn en wat doet het?
Olivijn is een mineraal dat in grote hoeveelheden in de aarde voorkomt. Bij verwering van Olivijn vindt er een chemische reactie plaats waarbij CO2 wordt omgezet in bicarbonaat, dat uiteindelijk kalk wordt, en er silicaat en magnesium vrijkomt. Hierbij neemt Olivijn maar liefst 1,25 maal van haar eigen gewicht aan CO2 op. De reactie zorgt voor een pH verhoging van de bodem waardoor Olivijn verzuring van (landbouw) grond tegen gaat. De magnesium en silica die vrijkomen zijn prima voeding voor bloemen, planten en gewassen.

Toepassingsmogelijkheden
De toepassingsmogelijkheden van greenSand zijn zeer veelzijdig. Het is verkrijgbaar in pure vorm als bijvoorbeeld brekerzand of halfverharding of verwerkt in diverse substraten of potgrond en tuinaarde.
Middels ons greenSand Inside partnerschap kunnen ook uw producten worden voorzien van Olivijn. Bijvoorbeeld als toplaag voor klinkers of dakbedekking, eigenlijk overal waar zand en stenen worden gebruikt en het materiaal kan verweren.

Snelheid CO2 reductie
De snelheid van het verweringsproces, en dus de vastlegging van CO2, is afhankelijk van meerdere factoren. De korrelgrootte, temperatuur, zuurgraad en de aanwezigheid van water en van organische zuren bepalen deze snelheid. Gesteld kan worden: Hoe fijner het materiaal, des te sneller de verwering.
greenSand in GWW: CO2 neutraal werken!
greenSand toepassen binnen GWW projecten, maakt een CO2 neutrale inschrijving mogelijk. Het ruimt uw uitstoot op door de te verwachten kg CO2 uitstoot te ‘vervangen’ met 0,8 kg Olivijn.

greenSand in de tuin
Daarnaast biedt greenSand, voor de particuliere sector, handzame producten zoals greenSand tuinaarde, potgrond ,strooizand en split voor een mooiere en CO2 opruimende tuin.

greenSand is duurzaam
greenSand is duurzaam, het legt CO2 vast en het geeft gedoseerd
voedingstoffen af aan de grond. Daarnaast worden alleen de meest zuivere soorten Olivijn gebruikt, afkomstig uit zorgvuldig geselecteerde mijnen.

Specificaties
Kleur: Grijsgroen, semi transparant
Gewicht: 3,27-3,37 kg/dm3
Productsterkte: 6,5-7 (Mohs schaal)
Levering: Puur of verwerkt, los gestort, in big bags en in zakken van 20 kg**
1 kg Olivijn: 1,25 kg bruto CO2 reductie

Assortiment
– boomsubstraten *
– daktuinsubstraten *
– dressgrond
– halfverhardingen (2-6 mm; 8-16 mm; 16-32 mm)
– breker-/straatzand (0-3 mm)
– Schanskorfvulling (40-60 mm)
– Potgrond
– Tuinaarde
– Strooizand als kalkvervanger en gladheidsbestreider

* Substraten worden met greenSand vermengd bij het gerenommeerde bedrijf  ‘Bas van Buuren B.V.’ te De Lier.

** De 20 kg zakken worden geleverd in samenwerking met Gardenlux onder hun huismerk Greengarden Olivine (Gardenlux Green Label)

Thema's

Buitenruimte

Oplossingen te vinden binnen thema buitenruimte in ICDuBo