Woonplezier

Holonite Cradle to Cradle Silver gecertificeerd
10 november 2016
Smal, smaller, smalst!
21 november 2016

Woonplezier

Tentoonstelling IcDuBo i.s.m. faculteit Industrieel Ontwerpen 

Wat is voor bewoners woonplezier? In onderzoek aan de TU Delft stond deze vraag centraal. Woonplezier ontstaat wanneer een woning de activiteiten, gewoontes en waarden van bewoners faciliteert, waarin dingen behapbaar en controleerbaar zijn, en waarin bewoners zorgeloos kunnen zijn, nu en in de toekomst. Is dat herkenbaar?

Een prettig en duurzaam huis is een goed geïsoleerd en geventileerd huis. Maar hoe wil je er eigenlijk mee omgaan? Welke manier van bedienen past het best bij je leven, en draagt zo het meest bij aan het woonplezier?

Wil je bijvoorbeeld zo min mogelijk met het regelen van de ventilatie bezig zijn? Maar wat je natuurlijk vast wilt weten: is de lucht gezond? En misschien wil je ook wel eens lekker kunnen ventileren in de winter.

De inzichten uit onderzoek zijn vertaald naar ontwerpen. Hier zijn vijf ontwerpen van studenten. Elk ervan belicht een ander aspect.

De tentoonstelling in ICDuBo nodigt uit om te ontdekken en uit te proberen. Bezoekers kunnen een reactie achter laten: wat vind je fijn, wat zou anders moeten? Elke reactie maakt kans op een tegoedbon van Wattnou. Meer weten? Neem uiteraard contact op!

De ontwerpen zijn samengesteld door Stella Boess als onderdeel van het Climate-KIC project “Building Technologies Accelerator”. Design United ondersteunde deze tentoonstelling als Demonstrator project. Dit is een project van Studiolab at IDE TU Delft. Toelichting Woonplezier PDF

foto1foto2

Mooi en makkelijk: Domo

Domo is een mooi objectje voor in huis waarmee je met gemak warmte en ventilatie kan instellen. Niet meer naar nummers turen: je beïnvloedt de warmte in huis met je handen. Je ziet hoe het opwarmt. De ventilatie is altijd goed geregeld, dat zie je aan het rustig draaiende ventilator’tje. Toch een keertje iets meer ventilatie? Geef het even een boost. DOMO reageert op gebaren. Er zijn twee versies: Domo Werk en Thuis. Op je werk kan je met Domo Werk zien hoe warm het thuis is, of alvast je huis opwarmen voor als je straks thuiskomt. Thuis wil je ook de warmte kunnen zien en regelen, maar misschien ook weleens een ventilatieboost geven. Daarvoor is Domo Thuis.

Studenten: Marloes Kroonen, Congxi Su, Matthijs Huijbregts, Anne Hollemans

Gezellig warm: KEI.

Vroeger hadden we een haardvuur. We hebben minder band met hedendaagse verwarmingen zoals radiatoren of vloerverwarming. Als we niet meteen effect voelen, hebben we al gauw de neiging de thermostaat helemaal open te zetten. De KEI helpt om weer een band met de verwarming te krijgen. Hij geeft weer wat de verwarming doet: dat die opwarmt of afkoelt. Je kan hem bij de bank hebben of op tafel, en er direct de verwarming mee bedienen. Even met de handen vasthouden: de verwarming gaat omhoog.

Student: Justus Kuijer

Lekker luchtig: ROWI

Om te ventileren openen we graag een raam. Terwijl de lucht uit een ventilatiesysteem eigenlijk beter is, want goed gefilterd en, in de winter, voorverwarmd. Zou het niet fijn zijn om met diezelfde handeling ventilatie toe te kunnen voegen? Met ROWI kan dit. Door dit paneel naast het raam open te draaien neemt de ventilatie toe. Door het weer te sluiten, retourneert de ventilatie naar de meestal optimale stand. ROWI laat zien wanneer de luchtkwaliteit in huis minder wordt met een rode gloed, bijvoorbeeld als er veel mensen op bezoek zijn. Als er energie wordt verspild omdat de ventilatie onnodig hoog staat, geeft ROWI een blauw licht. Door ventilatiebuizen aan de achterkant van ROWI ervaar je direct de sensatie van frisse lucht die naar binnen stroomt.

Student: Stijn Speksnijder

Fijn doorademen: Bree

Bree is een decoratief object voor in huis dat net als jij geniet van een goede luchtkwaliteit. Gewoonlijk zal Bree rustig ademen en zo aantonen dat de kwaliteit van de lucht goed is. Een goede manier om je dagelijkse routine te doorbreken is om ademhalingsoefeningen te doen. Bree biedt dat aan. Het zal je meer energie geven of je helpen te ontspannen, en bijdragen aan je persoonlijke welzijn. In de winter, wanneer de verwarming aanstaat en het raam open, krijgt het huis meer frisse lucht dan nodig, terwijl het ook warmte verliest. Bree rilt dan van het warmteverlies. Gewoonlijk helpt Bree je ervan te verzekeren dat de luchtkwaliteit goed is. Maar als die ooit een keer minder is, zal Bree naar lucht snakken (hyperventileren) om aan te geven dat je de ventilatie kunt verhogen – door een raam open te doen of bij de ventilatie zelf.

Studenten: Eric Eggen, Jianyu Shao, Koen Bogers, Maurizio Filippi, Rubi Vermeulen

Samen leuker: SmartDwell

Wat als je huis nog niet duurzaam is en deze stap nog op handen is? Als je het pand met meerdere mensen deelt, moeten mensen het met elkaar eens worden. Waarom er niet een feest van maken? SmartDwell is een party set. Een feest is informeel en biedt kans voor zowel het delen van wensen en ervaringen alsook voor goede gesprekken. Het feest is een gelegenheid voor het overwegen van verschillende comfortwensen en duurzame oplossingen. De genoteerde wensen en ideeën zijn het resultaat. Huurders kunnen er zelfs een brief aan een verhuurder van maken. Op naar de volgende stap.

Student: Sofia van Oord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.