Ventileren – Stap 3: klimaat installaties

Ventileren – Stap 3: klimaat installaties

 

Gezonde lucht en een prettig klimaat zijn belangrijk voor het welzijn van mensen, ze hebben een hogere productiviteit en voelen zich lekkerder.

Frisse lucht komt van buiten en moet in de wintersituatie verwarmd en in de zomer gekoeld worden. Hiervoor is veel energie nodig. Door efficiënt te ventileren kan er energie bespaard worden voor de ventilatoren en hoeft er minder ventilatielucht te worden opgewarmd of te worden gekoeld.

Vervanging bestaand ventilatiesysteem

Nieuwe ventilatiesystemen zijn vaak veel energiezuiniger als oude systemen. Afhankelijk van de situatie valt veel energiewinst te behalen door een  lager elektriciteitsverbruik voor ventilatoren. Daarnaast kunnen verouderder systemen minder goed werken, waardoor er onvoldoende wordt geventileerd.

Vraaggestuurd ventileren

Wanneer er niemand in de ruimte of het gebouw is, kan de ventilatie uit, of op een lagere stand als uitschakelen niet mag/kan. Zo bespaart u elektriciteit voor de ventilatoren en energie voor de verwarming.

Het regelen van het aan- en uitzetten of verlagen van de ventilatie werkt met een tijdschakelaar. Deze is in digitale en analoge uitvoering verkrijgbaar en is ingericht op de gebruikstijden van het kantoor.

U kunt ook ventileren op basis van de hoeveelheid CO2 in de binnenlucht. Bij minder gebruik van de ruimte vervuilt de binnenlucht minder snel met CO2. De regeling kan op basis hiervan niet alleen de ventilatie aan- of uitschakelen, maar het kan ook de capaciteit van de ventilatie aanpassen.

Zomerkoeling met koele buitenlucht

Om opwarming van het bedrijfspand tegen te gaan kan er ’s nachts geventileerd worden met koele buitenlucht. De nachtventilatie zorgt voor afkoeling van het pand, waardoor bespaard kan worden op koeling.

Ventileren met WTW

Ventileren met warmteterugwinning (WTW) is een energiezuinig ventilatiesysteem. Via een warmtewisselaar vindt er energieoverdracht plaats tussen ingaande en uitgaande ventilatielucht. De verse in te blazen lucht wordt opgewarmd met de warmte van de afgezogen ventilatielucht. Dit is alleen mogelijk in bedrijfspanden met een mechanisch ventilatiesysteem (balansventilatie).

Er wordt minder energie verbruikt doordat de binnenkomende lucht in de winter wordt voorverwarmd, waardoor er minder energie nodig is om de lucht te op temperatuur te krijgen. In de zomersituatie zorgt een bypass er voor dat de binnenkomende lucht niet extra wordt verwarmd door de warme binnenlucht. De bypass maakt daardoor directe koeling (nachtventilatie) mogelijk.

Meer informatie en/of offerte opvragen

NONVIRAIR luchtreiniger

NONVIRAIR Zuivert, elimineert virussen, bacteriën, (ook op oppervlakken, apparatuur en gebruiksvoorwerpen!), vervuilende stoffen en fijnstof in de lucht. De NONVIRAIR diagnosticeert en beheert de kwaliteit van de lucht. Hierdoor is het mogelijk om de lucht zo te reinigen dat de meeste gevaarlijke virussen, bacteriën, allergenen en fijnstofdeeltjes, met als doel […]

Ventileren decentraal WTW Brink Air 70

De Air 70 is de oplossing die alle eigenschappen voor ventilatie met warmteterugwinning combineert in één compact toestel.

Ventileren decentraal WTW ComfoSpot 50 Zehnder

De decentrale ventilatie-unit Zehnder ComfoSpot 50 overtuigt door zijn compacte maten en zijn goede thermische prestaties.

Ventileren decentraal WTW Fresh-r

90% van de warmte van de uitgaande binnenlucht wordt via zeer fijn koperdraad doorgegeven aan de inkomende buitenlucht.

Ventileren en warmteafgifte Jaga Oxygen2

De Oxygen2 zorgt op een energiezuinige manier voor ventilatie in je woning, op school of zorginstelling.

Ventileren gebalanceerd WTW Zehnder

Warmte Terug Winning (WTW) is ontwikkeld voor toepassing van ‘balansventilatiesystemen’ in woningen.

Ventileren natuurlijk DucoBox

De DucoBox Silent en Focus zijn energiezuinige natuurlijke ventilatiesystemen voor een gezond binnenklimaat.

Nieuws

ICDuBo helpt MKB verduurzamen. Doet u mee?

In samenwerking met de gemeente Rotterdam richten we een aantal faciliteiten in om MKB te helpen met het verduurzamen van bedrijfsgebouwen. We hebben een logisch stappenplan gelanceerd om ondernemers inzicht te geven in besparingsmogelijkheden. Via ICDuBo kunnen bedrijven offertes aanvragen voor duurzame maatregelen. Binnenkort introduceren we een webshop voor MKB, waarin simpele […]