Ventileren decentraal WTW Fresh-r

Ventileren decentraal WTW Fresh-r

Goede isolatie houdt niet alleen warmte binnen, maar ook CO2 en vocht.
Fresh-r zorgt voor goede de binnenluchtkwaliteit, terwijl je energie bespaart.

Een duurzaam effect

Als je je huis goed geïsoleerd hebt, wil je niet dat warmte naar buiten vliegt zodra je een beetje frisse lucht wil. Het probleem is echter dat isolatie, behalve warmte, ook muffe lucht binnen houdt.

Door continu CO2 en luchtvochtigheid te meten, te ventileren als het nodig is en de warmte van de muffe uitgaande lucht terug te geven aan de inkomende frisse lucht houdt Fresh-r® het binnen fris. Dat is gezond voor de bewoners en gezond voor het huis. Zonder vocht kan er immers geen schimmel omstaan.

Tegelijkertijd levert ventilatie met warmtewisseling een dubbele labelsprong op, omdat het zoveel energie bespaart. Dit is na te rekenen in Uniec2, het computerprogramma dat volgens Nederlandse normen (NEN) de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van gebouwen uitrekent.

Een slim product

Bijzonder aan Fresh-r is de koperen warmtewisselaar. 90% van de warmte van de uitgaande binnenlucht wordt via zeer fijn koperdraad doorgegeven aan de inkomende buitenlucht. Zodoende wordt de warmte binnen gehouden terwijl de lucht ververst wordt.

Fresh-R® is Passivhaus gecertificeerd. Dat wil zeggen dat een goed geïsoleerd huis dankzij Fresh-R® helemaal geen centrale verwarming meer nodig heeft. Dat bespaart niet alleen veel energie. Het bespaart ook veel ruimte, omdat alle radiatoren het huis uit kunnen, of in het geval van nieuwbouw, het huis niet in hoeven. De ruimte die je nodig hebt voor een gezond en comfortabel binnenklimaat voor 120 m2 woonoppervlak, of minder, past achter het behang.

De Fresh-r® is in 2005 uitgevonden door Professor Jon Kristinsson, en op de markt gebracht onder de naam Ademend Raam. Na tien jaar ontwikkeling zijn er inmiddels meer dan een miljoen uren ventilatie met warmtewisselaar van Fresh-r® bijgehouden. Nog steeds wordt alles gemeten en geanalyseerd en worden softwareverbeteringen op afstand geïmplementeerd. Wie ‘smart indoor air care’ belooft moet zich blijven verbeteren.

Thema's

Duurzame Corporatie

In het platform kunnen corporaties kennis uitwisselen, ervaringen delen en de markt uitdagen om met duurzame oplossingen te komen.

Energie

Oplossingen te vinden binnen thema energie in ICDuBo

Passief bouwen

Bij Passief Bouwen wordt ‘passieve’ energie van de zon en restwarmte optimaal benut.

Ventileren – Stap 3: klimaat installaties

Duurzaam MKB