Partners ICDuBo winnen All Electric Challenge

Nieuwsbrief ICDuBo
10 september 2018
Beton naar hoogwaardig beton
16 oktober 2018

Partners ICDuBo winnen All Electric Challenge

Twee samenwerkingsverbanden zijn als winnaars van de eerste All Electric Challenge van Natuur & Milieu uit de bus gekomen.

Partner Vaillant heeft samen met Helena gewonnen met een combinatie van onder andere warmteopslag, een warmtepomp en zonnepanelen die stroom en warmte produceren. Partners Clage en Thermoshield winnen samen met ThermIQ, Geas en BeNext met een verwarmingssysteem op basis van infraroodpanelen.

Vaillant en Helena

Vaillant en Helena bieden de consument een totaalpakket aan, inclusief financiering, waarbij deze geheel ontzorgd wordt. Zonnepanelen op het dak zorgen voor elektriciteit en warmte. Overtollige warmte in de zomer wordt in de bodem onder de straat opgeslagen met een zogenaamde bodemlus. In de winter wordt die warmte door een warmtepomp er weer uitgehaald om de woning te verwarmen en van tapwater te voorzien. Er is één aanspreekpunt voor uitvoering, onderhoud en service. Hiermee kan de gebruiker flink besparen op de energierekening.

Met deze aanpak kunnen bestaande woonwijken grootschalig van het gas los naar all-electric (bijna) nul op de meter worden gebracht, waarbij in één keer een woning, heel huizenblok, straat of woonwijk van een bodemopslag wordt voorzien. Elke woning krijgt daarbij een aansluiting op een aparte bodemopslag, waarin eigen opgewekte warmte wordt opgeslagen. Niet alleen de kosten van bodemopslag per woning worden met deze aanpak verlaagd, maar ook de kosten van de gebouwgebonden installaties in de woningen.

ThermIQ, Geas, Clage, BeNext en ThermoShield

Over de oplossing van ThermIQ, Geas, Clage, BeNext en ThermoShield zegt de jury dat het eenvoudig is in opzet, de installatie laagdrempelig en initiële investeringskosten relatief laag zijn. Het verwarmen van de woning gaat met infraroodpanelen. Daarnaast zitten inductiekoken en elektrisch verwarmd tapwater in het concept.

All Electric Challenge

De All Electric Challenge is in het leven geroepen om bedrijven te stimuleren met producten en diensten te komen die het voor huizenbezitters makkelijk maakt over te stappen op elektrische verwarming van huis en tapwater. De winnaars krijgen via de Volksbank (moederbedrijf van ASN Bank, BLG Wonen, RegioBank en SNS) een demonstratieproject aangeboden om hun product in de praktijk aan geïnteresseerde huizenbezitters te kunnen laten zien.

In de jury van de All Electric Challenge zitten de Nationale Energiecommissaris Ruud Koornstra, UNETO-VNI-voorzitter Doekle Terpstra en Natuur & Milieu-directeur Marjolein Demmers. Uit vijf genomineerde producten kozen zij de uiteindelijke winnaars. Juryvoorzitter Demmers: “Het is enorm inspirerend om te zien hoe bedrijven zich vol inzetten voor de energietransitie, het maakte het jureren er niet makkelijker op”.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.