Radiatorventilator van Speedcomfort

Radiatorventilator van Speedcomfort

1. Installeren SpeedComfort

Om optimaal gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden die de SpeedComfort je biedt om energie te besparen en comfort te verhogen, is het van belang de juiste radiatoren en/of convectoren in huis te selecteren. Doorgaans staan die in de verblijfsruimtes.

Afhankelijk van de lengte van een radiator of convector plaats je één of meer SpeedComfort’s. Met een bijgeleverde koppelkabel van 30 cm kan je ze doorverbinden.

Los leverbaar zijn er koppelkabels van 60 cm en 120 cm. Hiermee kan je grotere afstanden overbruggen, bijvoorbeeld in een erker. Hiermee kan ook het snoer van de adapter worden verlengd als een stopcontact wat verder weg zit.

Voor langere radiatoren en convectoren kan je tot maximaal 6 exemplaren doorverbinden, gebruik makend van één voeding. Hiervoor zijn in de webwinkel uitbreidingssets beschikbaar, bestaande uit een SpeedComfort en een koppelkabel.

Afhankelijk van de plek van het dichtstbijzijnde stopcontact kan je de SpeedComfort met de voeding links of rechts plaatsen.

2. Verlagen afgifte temperatuur

Als je de SpeedComfort’s hebt geplaatst is het essentieel, dat de watertemperatuur van je cv installatie wordt verlaagd. De ketels van de meeste installaties hebben nog de fabrieksinstelling (doorgaans 80-85 graden). De SpeedComfort zorgt er voor, dat bij een lagere cv watertemperatuur toch voldoende warmte in de ruimte komt.

Hoe laag de watertemperatuur in de cv installatie kan worden is mede afhankelijk van de mate waarin je woning is geïsoleerd en de kwaliteit van je cv installatie. Je kunt beginnen met de aanvoertemperatuur instellen op 60 graden. Als dat probleemloos verloopt kan je stapsgewijs de watertemperatuur verder verlagen.

3. Waterzijdig inregelen

Verwarmingsinstallaties zijn meestal niet (optimaal) ingeregeld, met als effect inefficiënt energieverbruik, hoger gasgebruik en kil blijvende ruimtes.

Waterzijdig inregelen (WZI) is essentieel voor het goed functioneren van de verwarmingsinstallatie.

WZI is het optimaliseren van de warmwaterstromen naar radiatoren, zodat naar elke radiator op de juiste snelheid de juiste hoeveelheid warm water stroomt die nodig is om de gewenste temperatuur in een ruimte te realiseren. Door middel van een steekschroef in de radiatorknop, voorinstelling van een thermostaatknop of een apart (voet)ventiel wordt de hoeveelheid water naar elke radiator vergroot of verkleind. Het waterzijdig inregelen is typisch vakwerk.

De SpeedComfort is leverbaar in drie uitvoeringen:

De SpeedComfort B[asic] is geschikt voor radiatoren met minimaal 70 mm ruimte tussen de platen.

Met magneten aan de lange zijkanten bevestig je de SpeedComfort B in een handomdraai tussen de twee platen. Dit kan zowel boven als onder in de radiator.
In een langere radiator plaats je meerdere exemplaren in serie, aangesloten op één voeding.

De SpeedComfort B gaat automatisch werken als de radiator 33 graden of warmer wordt en stopt ook weer automatisch.

De SpeedComfort N[arrow] is voor radiatoren met minimale afstand tussen de platen van 38 mm.

Je klikt bijgeleverde beugels boven op de SpeedComfort N. De uitschuifbare magneten op de beugels zorgen voor een eenvoudige en stevige plaatsing onderaan de radiator. Onder een langere radiator plaats je meerdere exemplaren in serie, aangesloten op één voeding.
Meerdere exemplaren in serie geplaatst, worden door één thermostaatschakelaar bediend.

De SpeedComfort N kan je ook toepassen onder een radiator met één plaat, als je minimaal 5,5 cm ruimte hebt tussen de achterkant van de plaat en de muur. Voor steun aan de muurzijde bestel je er metalen steunplaatjes bij. Die plak je op de muur op de plek waar de magneetjes in de beugeltjes de muur raken.

De SpeedComfort N heeft een externe temperatuurgevoelige schakelaar. Die je met magneten plaatst aan de achterzijde van de radiator, dicht bij de aanvoerleiding van het warme water.

De SpeedComfort C[onvector] is geschikt voor convectoren en ook toepasbaar in convectorputten.

Op afstandhouders (pootjes) wordt de SpeedComfort C op een convector geplaatst. Op een langere convector plaats je meerdere exemplaren in serie, aangesloten op één voeding.

De SpeedComfort C heeft een externe temperatuurgevoelige schakelaar die je met magneten plaatst op de aanvoerleiding van het warme cv water. Als die leiding niet magnetisch is, kan het kastje met een bijgeleverd klittenbandje worden vastgezet.

De SpeedComfort C gaat automatisch werken als de thermostaatschakelaar 33 graden of warmer wordt en stopt ook weer automatisch bij afkoeling onder 25 graden.

Thema's

Energie

Oplossingen te vinden binnen thema energie in ICDuBo

Inregelen bestaande installaties – Stap 1: quick wins

Duurzaam MKB