Energie zuinige ventilatie in rijksmonument

Duurzaam schilderwerk VvE
20 oktober 2016
Onzichtbare zonne-energie
20 oktober 2016

Energie zuinige ventilatie in rijksmonument

Aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag staan enkele schitterende woningen uit 1901 die zijn gebouwd in art-nouveau stijl. De woning op nummer 217 verkeert in een bijzonder goede en originele staat en het pand heeft dan ook zowel voor de buiten- als de binnenzijde de status van Rijksmonument gekregen. De woning werd in de afgelopen jaren volledig gerenoveerd waarbij veel aandacht is besteed aan geluid- en thermische isolatie en ventilatie. Om aan de energetische en ventilatie eisen te kunnen voldoen en om de ingreep in de woning te minimaliseren zijn Climarad ventilatie units (meer info over ventilatiesysteem) geïnstalleerd.

De woningen aan de Laan van Meerdervoort zijn onderdeel van een geluidsaneringsproject van de Gemeente Den Haag.

Opdrachtgever: Gemeente ’s Gravenhage
Architect: E&F Architecten
Aannemer: Testarda (meer info)
Installateur: Cazdak installatietechniek
Oplevering: najaar 2016

De heer Henk Fortuin van E&F Architecten licht toe waarom ClimaRad dé ventilatie-oplossing is bij renovatie van monumentale panden:

“Door de minister van VROM wordt een lijst vastgesteld van woningen die in aanmerking kunnen komen voor geluidwerende maatregelen tegen verkeerslawaai. Tot deze zogenaamde A-lijst behoren ook de monumentale woningen aan de Laan van Meerdervoort, waar het binnenniveau wordt gereduceerd tot een streefwaarde van 38dB. Deze woningen bevinden zich aan een drukke straat met een bushalte en tramlijn voor de deur. Bij monumentale panden is het niet eenvoudig de kozijnen te voorzien van geluidwerend glas. Ook de installatie van een ventilatietoestel voor de toe- en afvoer van lucht is een uitdaging, omdat zowel de buiten- als binnenzijde worden beschouwd als monument. Daarom hebben wij ervoor gekozen aan de Laan van Meerdervoort ClimaRad toe te passen. Deze oplossing biedt de mogelijkheid om op vrijwel onzichtbare wijze ventilatie aan te brengen. Aan de buitengevel zijn de roosters vrijwel onzichtbaar gedetailleerd verwerkt in de buitenmuur, aan de binnenzijde is de ventilatie weggewerkt door de bestaande verwarmingsinstallatie gedeeltelijk aan te passen met de ClimaRad ventilatie-unit. Als architect zijn wij erg tevreden over zowel het voortraject als de realisatie. De Gemeente Den Haag draagt zorg voor de uitvoering van dit speciale project.”

laan_van_meerdervoort_06-1040x460

laan_van_meerdervoort_02-1040x460

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *