Bestaande school is na verbouwing gasloos

Helpt u bewoners van Den Haag met schone energie?
21 augustus 2019
ICDuBorrel
12 september 2019

Bestaande school is na verbouwing gasloos

Basisschool OBS West in Capelle a/d IJssels is na een intensieve verbouwing van gas los!
Naast duurzame energiemaatregelen is ook het binnenklimaat sterk verbeterd.

Op maandag 9 september 2019 hebben oud-directeur Jan Noordam samen met directrice Angelique Snoei, Mark Brugman van stichting Blick, wethouder Nico van Veen en ICDuBo partner Heijmans de verbouwde school feestelijk geopend.

Ramon van Zijderveld, directeur Heijmans: “In enkele weken tijd hebben we van een bestaande school een frisse school gemaakt die met een goed binnenklimaat en duurzame energieopwekking een flinke bijdrage levert aan een gezonde leer- en leefomgeving”.

Wethouder Nico van Veen: “OBS West en de Stichting BLICK verdienen een grote pluim voor de bijdrage die zij leverden aan de verdere verduurzaming van Capelle aan den IJssel”.

Het schoolgebouw heeft in het korte tijdbestek van mei tot en met augustus een flinke transformatie ondergaan.
Genomen maatregelen:

  • De gas gestookte cv ketels zijn vervangen door een lucht/water warmtepomp
  • Het dak is extra geïsoleerd en het enkel glas is vervangen door HR++ glas
  • Er was geen ventilatiesysteem aanwezig. Na de verbouwing is elk lokaal aangesloten op ventilatieunit met WTW
  • De TL verlichting is vervangen door LED
  • Er zijn liefst 852 PV panelen op het dak geïnstalleerd
  • Het uiterlijk van het gebouw is aangepakt, zowel de binnen- als buitenkant is geschilderd

De zonnepanelen (852) leveren gezamenlijk een energieopbrengst van 217.260 kWh per jaar op. Het gebouw voldoet nu aan de nieuwe normen voor wat betreft verlichting, ventilatie en temperatuur. Met het plan wordt een CO2-reductie behaald van ruim 40 ton per jaar, gelijk aan circa 45ha bos, maar ook bijna 10% van de gemeentelijke jaardoelstelling.

Investeringen voor de verbetering en verduurzaming van de school zijn binnen 15 jaar terugverdiend! Het onderhoudsrisico is de eerste 15 jaar verlegd naar Heijmans. Door besparing op onderhoud, lagere energielasten en inzet dotatie onderhoud is er ruimte gemaakt voor investeringen voor verbetering en verduurzaming van het schoolgebouw. De exploitatielasten blijven hierbij gelijk terwijl het schoolgebouw sterk is verbeterd.

Rol ICDuBo

Op verzoek van de gemeente Capelle a/d IJssel is ICDuBo als kwartiermaker betrokken bij de projectgroep Energieke Scholen als kenner en vertegenwoordiger van de markt. De transformatie van OBS West dient als pilot project voor de Energieke Scholen aanpak van bestaande scholen in Capelle a/d IJssel. Vanuit de projectgroep wordt ICDuBo gevraagd een scan te organiseren en uit te voeren op OBS West. ICDuBo heeft Heijmans geïntroduceerd in de projectgroep om de energiescan en het eventuele vervolg uit te voeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *