Front Biobased Gebouwschil

Front Biobased Gebouwschil

12 FRONTrunners op het gebied van biobased bouwen hebben hun kennis en ervaring bij elkaar gebracht binnen het IPC project Biobased Gebouwschil. Het geslaagde project heeft 15 biobased bouwproducten opgeleverd.

Hout uit Afrikaanse bossen

De ontwikkelde producten van FRONT bestaan uit gevels, kozijnen en deuren, hang- en sluitwerk, coating en hout. Een van de grote innovaties is de ontwikkeling van biobased verduurzaamd hout uit de Afrikaanse bossen. In samenwerking met FSC is er gekeken naar een manier om de diversiteit van het bos te waarborgen. FSC merkte op dat er veel dezelfde houtsoorten worden gekapt, waardoor deze soort overbelast wordt en de prijs wordt opgedreven. Andere mooie soorten kunnen echter ook goed gebruikt worden, mits ze verduurzaamd worden. Uiteraard is tevens gekeken naar het creëren van locale werkgelegenheid. Het SmartheatⓇ-proces zorgt nu dat deze soorten door middel van verhitting onder vacuüm vormvast worden en de hardheid krijgen van tropisch hardhout. Dit hout is tijdens een Design Pressure Coocker van GoBio! geïnitieerd door de Kamer van Koophandel tot Savrame gedoopt: de Afrikaanse savanne in een frame. De FSC houtsoorten uit Europa heten Euvrame. Om aan te geven dat het hout het kwalitatief hoogwaardige SmartheatⓇ-proces heeft ondergaan, hebben de logo’s SmartheatⓇinside als ondertitel.

Savrame

Savrame is afkomstig uit Afrika, waar snelgroeiende foutvrije houtsoorten onder FSC-keurmerk geoogst worden, door rekening te houden met ecologische, sociale en economische belangen. Vervolgens wordt het ook daar gezaagd tot de juiste maten en gedroogd, hetgeen uitstekend is voor de lokale werkgelegenheid. Omdat het hout via het water wordt getransporteerd, blijft de CO2 uitstoot zo laag mogelijk.

Savrame wordt onder KOMO-keur thermisch gemodificeerd door middel van het Smartheat®-proces, wat het naar een hoge duurzaamheidsklasse brengt. Het hout is bij een temperatuur boven de 200°C en een verlaagde zuurstofconcentratie behandeld waarbij belangrijke eigenschappen over de volle doorsnede van het hout blijvend veranderd zijn. Door dit proces wordt onder andere de vochthuishouding van het hout veranderd waardoor het zwel- en krimpgedrag gering is. Deze verbeterde dimensiestabiliteit verlengt de levensduur van coatings waardoor er minder onderhoud nodig is. Dit proces maakt de houtsoorten uitstekend geschikt voor geveltimmerwerk en gevelbekleding.

Het Smartheat®-proces maakt het hout geschikt voor diverse toepassingen, vanwege de zware en sterke eigenschappen. Met de komst van deze houtsoorten is er nu een duurzaam alternatief.

Er zijn twee verschillende soorten Savrame beschikbaar, Savrame 107 en Savrame 301. Deze soorten komen overeen op het gebied van onderhoud, evenwichtsvochtgehalte en krimpklasse, maar verschillen van elkaar op vlak van onder andere sterkteklasse, duurzaamheidsklasse en Janka hardheid.

Euvrame

Euvrame is Europees hardhout wat door middel van het Smartheat®-proces thermisch gemodificeerd is. De basis van dit hout is dus Nederlands of Europees hout dat geschikt gemaakt is voor verwerking in de bouw door fouten te elimineren. Door thermisch te verduurzamen met het Smartheat®-proces zijn ook andere eigenschappen geoptimaliseerd waardoor de duurzaamheidsklasse gelijkwaardig is aan tropische houtsoorten.

De specificaties van Euvrame zijn nu nog richtwaarden.

Oplossingen

Geveloplossingen hout Front Biobased

12 FRONTrunners op het gebied van biobased bouwen hebben hun kennis en ervaring bij elkaar gebracht. Het project heeft 15 biobased bouwproducten opgeleverd.