Groendak voor woonboten

ICDuBorrel op 19 januari 2017
5 december 2016
Preview dunste vloerverwarming
15 december 2016

Groendak voor woonboten

Op twee woonboten aan de Amsteldijk in Amsterdam is onlangs een ­groendak aangebracht met behulp van een nieuw lichtgewicht systeem van Sedumworld. De leveranciers hebben de ambitie het daklandschap van de Nederlandse woonboten te vergroenen.

Het betreft twee woonboten (de IJsvogel en de Risico) die beiden ruim 100 jaar oud zijn en ieder een dakoppervlak van zo’n 55 m² hebben. Zoals bij zoveel woonboten vormde een zeil een groot deel van de waterdichtheid van de boot. Daaronder waren de daken van de woonboten voorzien van Foamglas isolatieplaten en een bitumineuze dakbedekking. Eén van de bewoners vertelt dat de daken zo oud waren dat op verschillende plekken lekkage was ontstaan. Omdat de naastliggende woonboot hetzelfde probleem had, is besloten de daken gezamenlijk te renoveren.

De voorkeur ging uit naar een groendak omdat dit een geluiddempende werking zou hebben. Regen en hagel veroorzaakten in de oude situatie namelijk veel geluidsoverlast en met het aanbrengen van het groensysteem wordt het geluid sterk gereduceerd. Ook wilde men op deze manier de uit­straling van de woonboten verbeteren. Tenslotte was de isoleren­de werking in zowel zomer als winter een mooie bonus.

volledig artikel Roofs december 2016 (pdf)

woonboot2

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.