Geïntegreerde zonwering en energieopwekking

Nieuwe oplossingen te zien in ICDuBo
2 mei 2018
LED college op 20 en 21 juni 2018
15 mei 2018

Geïntegreerde zonwering en energieopwekking

In samenwerking met Wellsun hebben EGM architecten, Pellikaan en partner ODS Geveltechniek een gevel ontwikkeld, die zowel zorgt voor zonwering als energieopwekking. Dit systeem luistert naar de naam Lumiduct. Het bestaat uit transparante panelen die automatisch de stand van de zon volgen en tegelijkertijd het zonlicht filteren. De panelen zetten het directe, verblindende zonlicht om in energie, maar laten het diffuse, zachte zonlicht door. “Dit systeem weert al het licht dat direct van de zon komt”, legt Wellsun-directeur Stan de Ridder uit. “Lumiduct volgt de zon van oost naar west. Het transparante zonnepaneel zorgt ervoor dat mensen geen last ondervinden van dat felle licht.”

Zo is het mogelijk om een volledig glazen gevel te realiseren met geïntegreerde zonwering, die aanzienlijk meer energie opwekt dan een gesloten gevel met ‘normale’ zonnepanelen. Met een rendement van meer dan 30% zijn de toegepaste zonnepanelen de meest efficiënte die er bestaan.

De gevel heeft ook meerwaarde voor het binnenklimaat. TU Eindhoven vergeleek de zonwering met een gangbare, geautomatiseerde zonwering op energieverbruik voor koeling, verwarming en verlichting. Eerste resultaten laten zien dat de energieopwekkende zonwering wat betreft koeling vergelijkbaar presteert, maar dat er minder verwarming nodig is en er meer daglicht binnenkomt.

Lumiduct is nu al te zien in ICDuBo en binnenkort ook werkend te ervaren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.