“Zuinigste en duurzaamste warmtapwaterinstallatie in Nederland zonder gebruik van aardgas”

Workshop biomimicry
21 september 2016
Hybride warmtepomp Elga van Techneco nu te zien in ICDuBo
28 september 2016

“Zuinigste en duurzaamste warmtapwaterinstallatie in Nederland zonder gebruik van aardgas”

Een jaar lang is er gemonitord wat de rendementen en energieverbruiken zijn bij een studentenaccommodatie, waar ruim 10.000 liter warmwater gebruikt wordt, van DUWO in Leiden.

De uitkomst is als volgt;
De gasboilerinstallatie heeft een rendement van ruim 88% en de Q-ton een rendement van 310%. Hierdoor wordt er een energiebesparing gerealiseerd van ruim 58% en een CO2 reductie van ruim 52%.

Waarom een warmtepomp en geen gas?
Opvallende zaken zijn de energietransitie en aankomende BENG wetgeving.
Uit de energietransitie blijkt dat Nederland een reductie van aardgas moet realiseren van 23% in 2020 t.o.v. 2012. Dit is een gigantische stap en moet worden gecompenseerd door wind- en zonne-energie. Daarnaast is er het Nationaal Plan voor het bevorderen van bijna-energie neutrale gebouwen in Nederland. Dit plan beschrijft het Nederlandse beleid om te komen tot bijna-energie neutrale gebouwen in 2020. In de volksmond noemt men dit BENG.

Q-ton
Om aan de vraag naar duurzame, zuinige en toekomstbestendige warmtapwaterinstallaties te kunnen voldoen heeft Coolmark de Mitsubishi Heavy Industries Q-ton op de markt gebracht.

Het unieke van de Q-ton is dat deze 100% elektrisch is en geen aardgas verbruikt. Hij werkt met het 100% natuurlijke koudemiddel CO2. Hierdoor kan watertemperaturen bereikt worden van 60-90ºC, zelfs bij -25°C. Het systeem kan grote warmwaterhoeveelheden aan.

De Q-ton is zeer geschikt bij gebouwen waar veel warmtapwater benodigd is. Denk hierbij aan hotels, appartementen, ziekenhuizen, zorgcentra, wellness, zwembaden en industrie.

Het jaarlijks rendement ligt rond de 430% dit is ruim 4 keer zo hoog als een traditionele cv-ketel of gasboiler. Op de Q-ton is EIA subsidie mogelijk en door gebruik te maken van het koudemiddel CO2  toepasbaar in BREEAM projecten.

Coolmark ervaart dat de vraag groter wordt naar betrouwbare en duurzame installaties. Met als voorwaarde dat het comfort en bedrijfszekerheid gewaarborgd is en vanuit economisch perspectief een positief effect heeft op Total Cost of Ownership. Daarnaast heeft het toepassen van deze techniek zeer positief effect op de EPC-berekening en het Energielabel van een gebouw. Al deze kenmerken sluiten volledig aan bij de gedachten van Coolmark.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.