Zonnewarmte door Q-Roof

Zonnewarmte door Q-Roof

Het onzichtbare Q-roof systeem is geschikt voor elk dak en levert zonnewarmte op maat.

Het geheim zit in de aluminium vingers die de warmte van de dakpannen, leistenen en/of de gevel opvangt. Ook is het Q-roof systeem toepasbaar achter PV panelen en zal zo zorgen voor een zeer duurzame oplossing die warmte en stroom genereert. De opgevangen warmte gaat via een ononderbroken leidingsysteem naar een voorraadvat waar het verder gebruikt kan worden voor verschillende toepassingen.

Q-ROOF: werking en toepassing

Q-Roof werkt anders dan andere zonne-energiesystemen. Het grootste verschil met conventionele zonnecollectoren is dat Q-Roof zonnecollectoren niet óp, maar ónder het pannendak worden geplaatst. Verder kan het systeem, behalve voor het verwarmen van water, ook worden benut om de woning te koelen.

Hoe werkt Q-ROOF?

Q-Roof zonnecollectoren worden niet op, maar onder het dak van een woning geplaatst. Dat heeft behalve esthetische ook praktische voordelen. Op die manier wordt namelijk niet alleen de stralingswarmte, maar ook de warmte van de lucht tussen het dakbeschot en de dakpannen benut. Het rendement van Q-Roof neemt toe naarmate het warmer wordt.

Het Q-Roof systeem bestaat uit aluminium geleiders (‘vingers’), die met een profiel aan de pannenlatten zijn bevestigd en op een slimme manier contact maken met de dakpan. Deze geleiders dragen de opgevangen warmte over op een ononderbroken slangensysteem waar continu vloeistof doorheen loopt. Deze vloeistof verwarmt het (tap)water in een voorraadvat (boiler) voor tot maximaal 50 graden.

Toepassingen

Het voorraadvat van de collector kan worden aangesloten op een cv- of combiketel die het water indien nodig naverwarmt. Zo heeft u warm water in keuken en badkamer. De collector kan ook met tussenkomst van een warmtewisselaar toegepast worden om bijvoorbeeld zwembadwater te verwarmen. Het zwembad doet dan in feite dienst als voorraadvat.

Het is zelfs mogelijk het systeem direct aan te sluiten op moderne wasmachines. Het water is doorgaans warm genoeg om te wassen op lage temperaturen (30-40 graden).

Verder kan de collector als warmtebron fungeren voor lagetemperatuurverwarming (LTV) van een woning. Omgekeerd kan via de vloerverwarming – ’s avonds en ’s nachts – de woning worden gekoeld. Q-Roof kan dus in de winter overdag en in de zomer ’s nachts zorgen voor een comfortabel binnenklimaat.

Hybride systemen

Het is ook mogelijk Q-Roof te combineren met bestaande zonne-energiesystemen.

Zo is het een optie Q-Roof te combineren met PV-zonnepanelen, die gebruikt worden om elektriciteit op te wekken uit zonne-energie. Deze werken minder efficiënt bij zeer hoge temperaturen. Door gebruik te maken van de koelmogelijkheid van Q-Roof, kan het rendement van deze panelen worden geoptimaliseerd. Bovendien kunnen Q-Roof zonnecollectoren en PV-zonnepanelen ook naast elkaar gebruikt worden om parallel groene stroom op te wekken en water te verwarmen.

Tot slot kan Q-Roof ook worden gebruikt in combinatie met een warmtepomp. Een waterpomp haalt met behulp van een warmtewisselaar warmte diep uit de grond en verwarmt daarmee net als Q-Roof tapwater en de woning. Het Q-Roof systeem kan dan worden gebruikt om warmte aan de bodem ’terug te geven’ (‘bodemregeneratie’) op warme dagen.

Q-Roof is partner van BIPV Nederland

Thema's

Duurzame Corporatie

In het platform kunnen corporaties kennis uitwisselen, ervaringen delen en de markt uitdagen om met duurzame oplossingen te komen.

Energie

Oplossingen te vinden binnen thema energie in ICDuBo

All Electric

Bij all electric heeft een gebouw voor de energievoorziening alleen een aansluiting op het elektriciteitsnet.