Verlichting systeem Tunable White Fagerhult

Verlichting systeem Tunable White Fagerhult

fagerhult tunable white

We zijn eraan gewend geraakt dat we de meeste dingen die we gebruiken kunnen wijzigen, instellen en kiezen. De instelling van onze bureaustoel, de hoogte van onze tafel en de grootte van de tekst op ons computerscherm.

Eigenlijk hebben we alleen het licht niet kunnen aanpassen aan wat we doen. Zeker, we kunnen vaak wel de intensiteit regelen, maar de kleurtemperatuur van het licht is bepaald door iemand anders. Zou het niet geweldig zijn om ook de kleurtemperatuur te kunnen regelen?

Soms hebben we fris licht nodig dat ons actief maakt. Soms hebben we liever warm, rustgevend licht. Wij noemen het Tunable White – het licht afstemmen op onze persoonlijke voorkeur! In bijvoorbeeld de wachtruimte van het ziekenhuis of bij de tandarts zorgt fris licht misschien niet voor de gewenste rust.

Wij mensen hebben bovendien verschillende voorkeuren, die enigszins door onze leeftijd bepaald worden. Ouderen geven meestal de voorkeur aan warmer licht, jongeren aan kouder. Nu bestaat de techniek om het licht te kunnen afstemmen op wat we echt willen, op onze persoonlijke voorkeur. Soms is het natuurlijk best lastig om in een kantoortuin een persoonlijk licht te creëren. Desondanks kunnen we ons voordeel doen met een kleurtemperatuurregeling. Andere toepassingen waarbij het handig kan zijn de kleurtemperatuur te regelen en te wijzigen zijn entrees, recepties, vergaderruimtes, individuele kantoren, wachtruimtes of pauzeruimtes.

De mens en licht

De biologische klok, ook wel het circadiaanse ritme genoemd (naar het Latijnse circa dies, ‘ongeveer een dag’), speelt een belangrijke rol bij het regelen van slapen en wakker zijn. Als we die klok een handje kunnen helpen, dan kunnen we ervoor zorgen dat mensen zich beter voelen. Door goede verlichtingssystemen te ontwerpen kan verlichting bijdragen aan het verbeteren van concentratie, motivatie en het subjectieve en objectieve welzijn.

Het ideaal is simpelweg het nabootsen van daglicht, zowel qua niveau als kleur gedurende de dag. Koud, intens licht met een hoog percentage blauw maakt actief, warm, gedimd licht werkt ontspannend.

Thema's

Scholen

Oplossingen te vinden binnen thema scholen in ICDuBo

Verlichting – Stap 2: energie besparen

Duurzaam MKB